Автор
Марина Стоименова

Сара Айдан – една дръзка мис, която се бори за мир не само на думи

Посланието за „мир по света“ е неизменна част от репертоара на всички участнички в конкурсите за „Мис Вселена“. Но рядко се случва някоя от красавиците наистина да демонстрира нещо повече от приказки и действително да се ангажира със спирането на конфликтите между народите.

Донякъде по силата на обстоятелствата, донякъде и заради своите убеждения, новата 28-годишна Мис Ирак - Сара Айдан – се оказва изключение.

Нейното име нашумя след като през ноември тя представи Ирак на 66-ото издание на конкурса „Мис Вселена 2017“ в Лас Вегас. Айдан беше първата иракска Мис, която взима участие на конкурса от 45 години насам.

По време на представянето си във Вегас, Сара се появи с бански костюм на два пъти – както постановява регламентът на състезанието, а след това позира за обща снимка с участничката от Израел Адар

Ганделсман. Без да подозира за последствията, Айдан публикува общата снимка с Мис Израел в Instagram с надпис: „Мир и Любов от Мис Ирак и Мис Израел“:

View post on Instagram
 

Заради снимките по бикини Сара получи смъртни заплахи и организаторите на „Мис Вселена“ премахнаха разголените кадри от интернет, като обясниха, че не желаят да подлагат на опасност живота на момичето и нейните роднини.

Но най-сериозните заплахи дойдоха основно заради споделянето на снимката с Мис Израел. Въпреки обидните думи и обвиненията, че отстъпва от правата вяра като позира с еврейка, Сара oтказа да премахне снимката от профила си в Instagram и дори публично се застъпи за мир между двете държави, които нямат формални дипломатически отношения.

Заради нейната дързост през декември родителите и роднините й, които живеят в Ирак, трябваше да напуснат страната, прогонени от смъртни заплахи.

Самата Сара живее в САЩ, но от съображения за сигурност пази в тайна точното си местонахождение.

Сара Айдан се оказа победител на миналогодишния конкурс в Ирак по случайност, след като избраната за номер едно Фиян Сулеймани беше дисквалифицирана. Тя беше обвинена в подправяне на информация за личния си живот, защото скрила от журито, че е омъжена за иракски бизнесмен. Така поставената на второ място Сара получи короната на Мис Ирак.

Айдан е родена в Багдад на 4 февруари 1990 година и детството й преминава при постоянни военни конфликти. Въпреки че в страната са широко разпространени радикалните и консервативни мюсюлмански порядки, Сара не е принудена да се омъжи рано и успява да завърши средното си образование.

На 18 години тя започва да работи в американска военна база като преводач. Работата й позволява да разшири хоризонта си и да възприеме западната култура. По-късно тя се премества в САЩ, където завършва музикален институт в Лос Анджелис. Айдан има много хубав глас и пее както на английски, така и на арабски:

View post on Instagram
 

Още нещо любопитно за нея е, че тя няма никакви корекции по лицето, въпреки че много хора мислят обратното, съдейки по снимките й в социалните мрежи.

Активизмът продължава

Макар че не се класира напред в конкурса за световни красавици, Сара Айдан определено се превърна в една от най-известните Мис-ки за 2017 година. Тя е решена да продължи с активизма и да се бори за край на конфликта между арабите и евреите, използвайки популярността, която придоби след смъртните заплахи, отправени към нея и семейството й.

Този месец тя посети своята приятелка Адар в Йерусалим, а визитата й беше много подробно отразена от световните медии. Айдан обиколи местата в Израел, където живеят иракски мигранти. За Йерусалим тя сподели, че й напомня за Дамаск в Сирия, където е била.

„Не мисля, че Ирак и Израел са врагове. Мисля, че правителствата са врагове едно с друго, но има много иракски граждани, които нямат проблем с Израел или с евреите. На моя страна са много иракчани и вярвам, че те са щастливи, че съм тук“, обясни Сара Айдан пред медиите.

Мис Ирак изнесе и прочувствена реч по време на Американо-Еврейския Глобален Форум в Йерусалим. Тя пак разказа своята история и се обяви за създаването на нов свят за децата, които се раждат в Близкия Изток:

В Израел Сара и Адар позираха отново заедно за корицата на модно списание:

View post on Instagram
 

Те демонстрираха и колко еднакво звучи поздрав, отправен на иврит и на арабски:

View post on Instagram