Автор
Цвета Герчева

Предстои най-вълшебната нощ от годината - внимавайте какво си пожелавате

Утре православната църква чества деня на Йоан Кръстител или Еньовден. Именно в нощта срещу празника древните хора вярвали, че се случват чудеса. Смята се, че всички небесни тела "полудяват" а в ефира се носи пророческа енергия. Казват, че каквото сънувате днес вечерта, то със сигурност ще се случи.

Според народните вярвания в нощта срещу големия празник различните лечебни треви и билките пък придобиват магическа сила, която обаче с изгрева на слънцето изчезва. Затова и ако искате да имате билки, които да имат истински лечебна сила - трябва да ги наберете още по зазоряване.

Според народните поверия, преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Споед народните поверия набраните билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”. Ако станете рано, за да си наберете билки, вържете ги с червен конец и ги увисете на букетче някъде срещу входа на жилището ви. Така ще защитите дома си от зли сили и болести.

И все пак - внимавайте какво си пожелавате тази нощ, защото може да ви се случи. Вярва се е, че в нощта преди Еньовден, там където има заровено имане, излиза син пламък от земята.

Не излизайте след 12 вечерта, защото се вярва че в тази необикновена нощ се изпълняват и тъмни магии.