Дъждът пак ни изненада. Сефте! Изобщо, каквото и да се случи в нашата страна – сняг, градушка, дъжд, порой, все ни изненадва, все ни хваща неподготвени!

След злополучните наводнения с катастрофални последици за стотици граждани на страната ни през последните години, ето че дойде ред и на столицата. Десетки улици, сгради и подлези потънаха под водата и се превърнаха в част от смразяващата мокра гледка в София.

Всъщност нищо ново?! Проливният дъжд от вчера обаче този път удари столицата право в сърцето – наводни метрото.

За по-малко от час се изляха 50 литра на квадратен метър. Само за броени минути от началото на пороя метростанцията до НДК се напълни с вода, така че хората бяха възпрепятствани да влизат вътре. Таванът на метростанция "Сердика" протече и там също минувачите газеха във вода. Други станции също не бяха подминати. За щастие, влаковете се движеха и пострадали нямаше.


За периода от 18.30 до 19.45 часа в Националния оперативен щаб бяха постъпили над 172 сигнала в София за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради. От пресцентъра на МВР научихме, че най-силно засегнати са х-л „Шипка“, метростанция "Витоша", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлези - Централна гара, Спортното министерство, гаража на СДВР, 184 ЦДГ в Лозенец, Лъвов мост, Банка ДСК на Княз Александър І, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болница "София мед", ЦСМП – София (Сточна гара), Министерство на туризма, Информационен център на Министерството на отбраната. И столичният емблематичен театър "Сълза и смях" остана под половин метър вода, а представлението беше отменено!

Всъщност представлението тепърва започваше. Кметът на София Йорданка Фандъкова мълниеносно се появи в ефир, за да заяви, че наводнението е неизбежно, защото, видите ли, водата нахлула по стълбите, които са открити участъци и няма какво да се направи. Ние обаче питаме - трябва ли все да чакаме подобни инцидентни да ни връхлетят, за да се сетим, че не навсякъде работата е доведена докрай. Защо някои метростанции са снабдени с така необходимите предпазващи заслони, а други – не?!

Освен метростанциите, Фейсбук също не бе подминат от грандиозното наводнение. Този път – от снимките, направени от озовалите се в центъра на потопа потърпевши свидетели.

Ето и какво роди народното творчество буквално часове след потопа: