Автор
Woman.bg

Отиде си именитата оперна прима Христина Ангелакова

След дълго боледуване своя земен дом напусна оперната певица Христина Ангелакова. Тъжната вест научихме от Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

Христина Ангелакова оставя своята дълбока следа в историята на българското изпълнителско изкуство.

Родената в Исперих прима не само на българската, но и на световната оперна сцена, получава средното си образование в Шумен. Професионалната си шлифовка прави първо в Държавната музикална академия в София, по- късно учи и в родината на операта, Италия.

Талантът й я отвежда в Академията "Санта Чичилия " в Рим, а година по-късно се премества в Центъра за млади оперни певци в La Scala. В най-блестящата зала на Милано са първите големи сценични изяви на Христина Ангелакова. Домът на изгряващите оперни величия, в който премиерите на най-прочутите си опери са поставяли Доницети, Пучини, Белини, Верди и много други, позволява да блесне и талантът на българската прима пред света.

В периода 2001 – 2004 г., тя е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент. Христина Ангелакова е председател на фондация „Опера и балет“ и почетен гражданин на Исперих.

Носител е на Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – с огърлие – първа степен, и на титлата Комендаторе на Република Италия.

Поклон пред паметта и таланта на Христина Ангелакова!