Няма как да нямате някоя приятелка, която леко похърква, говори насън или има проблеми със съня. Е, не само обикновените хора имат такива странности в света на Морфей. Ето няколко наистина любопитни "сънни" факти за огромни имена.

Силвия Плат

Една от любимите ни писателки се е борила години наред с ужаса на безсънието, като дори написва поема, наречена "Страдащ от безсъние" и е споменавала проблемите си със съня многократно в дневниците си. "Чудя се защо не лягам в леглото си и не заспивам. Но тогава ще стане утре, затова решавам, че колкото и да съм уморена, колкото и да съм неспособна да да върша нещо смислено, мога да пропусна още едно спане и да бъда будна", споделя авторката в писмен вид.

Леонардо да Винчи

Кодът на Леонардо или шифърът на да Винчи може да се крият в съвсем различно нещо от предполагаемото. Именитият художник и изобретател е практикувал т.нар. полифазен сън – метод, който много гении са използвали за поддържане на по-продължително будно състояние. Полифазният сън включва по-малко от 5 часа сън на ден през нощта и чести подремвания. Всъщност, Леонардо е спал по само 2 часа дневно, като целта му - макар и тривиална - е била оправдана: по-малко сън, за да има повече време за творчеството си.

Оноре дьо Балзак

Неведнъж е коментирано, че Балзак е работил изключително през нощта, като за стимулант е използва огромни дози кафе. Обичайно вечерял нещо леко, след това спял до полунощ, събуждал се и започвал да работи. Можел да пише с часове, спирайки за момент само за няколко часа. Неслучайно негови съвременници се съмнявали, че е изшолзвал и непозволени стимуланти, но това не е доказано.

Уинстън Чърчил

Извън политическите си убеждения и действия Чърчил е известен с манията си по пушенето на пури, но и с любовта към сиестите - кратките следобедни подремвания (в неговия случай след задължителния sundowner - един голям скоч с лед), след които работел по цели нощи.

Исак Нютон

Математикът и физик е известен с това, че толкова се отдавал на работа, че забравял да яде и спи..., докато не го удари ябълка по главата (в метафоричен аспект, разбира се). Понякога минавали ден-два без никакъв сън, така че се случвало на Нютон дори да заспи на работното си място. Преумората понякога му налагала след продължителни усилия да си почива по цяла седмица и въпреки странния си начин на спане, Нютон доживява до 84-годишна възраст.

Емили Бронте

Поредната писателка, която е била жертва на страховита инсомния. Емили Бронте дори озаглавява една своя поема "Сънят не ми носи никаква радост". Справяла се е с драматичното заболяване, като обикаляла с часове в кръг в кухнята си, за да може да работи по-дълго.

Четете още: Как да станем по-красиви, докато спим