Лекарят на Майкъл Джексън Конрад Мъри беше осъден на максималните четири години затвор, три седмици след като беше признат за виновен за непредумишленото убийство на звездата през 2009 г.

"Той не изпитва никакви угризения", заяви съдия Майкъл Пастор в мотивите си за присъдата на 58-годишния лекар. "За някои хора д-р Мъри е светец, за други е дявол. Той не е нито едното, нито другото. Той е човешко същество. Той е осъден за смъртта на друго човешко същество", изтъкна Пастор.

"Майкъл Джексън почина не заради изолирана, еднократна случка или инцидент. Той почина заради съвкупност от обстоятелства, които пряко могат да бъдат отнесени към д-р Мъри", допълни съдията. Той е съгласен, че лекарят трябва да плати обезщетение на управителите на имуществото на Джексън и на децата му, но уточни, че сумата ще бъде определена на друго съдебно заседание, насрочено за 23 януари.

Прокуратурата поиска Мъри да плати обезщетение от 100 милиона долара на семейството на Джексън заради пропуснати ползи от 50-те концерта, които звездата се готвеше да изнесе малко преди смъртта си. Мъри беше признат за виновен за непредумишлено убийство на 7 ноември заради това, че е предписал на Джексън свръхдоза от силното обезболяващо Пропофол, за да му помогне да заспи.

Лекарят призна, че е давал лекарството на певеца в продължение на близо два месеца преди смъртта му, пише БГНЕС.