Автор
Антония Михайлова

Най-умните животни, които ще ви изненадат с интелекта си

Нито един представител на животинския свят не може да направи тест по алгебра или пък да напише есе. Да, но това не означава, че някои видове не са изключително интелигентни. Ето няколко животни, които притежават впечатляващи качества и умения.

Шимпанзета

Шимпанзетата са най-близките ни "роднини". Те демонстрират невероятен талант и поведенчески умения, които поразително наподобяват човешките. Тези животни могат да боравят с различни инструменти и да ловуват в група. Те са социални същества, които, оказва се, са способни на чувства като алтруизъм и съчувствие. Шимпанзетата могат да си съдействат и при разрешаване на проблеми и да се учат от примера и опита. Много проучвания доказват, че имат развит мозък. Едно от изследванията, например, разкрива, че тези животни имат много силно развита фотографска памет, която им позволява да запомнят различни образи с огромна точност, дори да са ги видели само за секунда.

Слонове

Всеки, който е общувал със слонове, знае, че тези същества са много, много умни. Много учени са се опитвали да установят колко всъщност интелигентни са те. Досега е доказано, че те могат да различават езици, както и да разберат дали говори мъж, жена или дете. Според изследване, проведено с тези уникални животни, те разпознават по гласа едно от племената, които ги преследва, и веднага предприемат мерки, за да избегнат атаката. Когато чуват гласовете на друго племе, което не ловува слонове, не са притеснени и не се втурват да бягат.

Делфини

Интелигентността на тези бозайници е широко известен факт. За тях се знае, че живеят в сложно построени общества, използват сложен набор от звуци, който дори може да бъде определен като език.

Един от начините на учените да измерват интелигентността при животните по принцип е тест с огледало. Идеята му е да установи дали животните могат да разпознаят себе си в образа на огледалото. За целта учените надраскват черта върху огледалото. Ако животното вижда своето отражение, то инстинктивно иска да изтрие линията. Много животни не преминават този тест. Обикновено когато се видят в огледалото, те си мислят, че това е друго животно от техния вид. Но не такъв е случаят с делфините. Те моментално разпознават себе си в отражението.

Гарваните

Изследването, което безотказно ни убеждава, че гарваните са изключително умни създания и дори умеят да решават проблеми, е много интересно. Учени поставили играчка във висока чаша и я пуснали да плава във вода. Отворът й обаче бил толкова тесен, че да не може гарванът да мушне клюна си или пък дете да сложи ръка вътре. Деца под осемгодишна възраст не успели да измислят начин да извадят играчката. Затова пък гарваните бързо решили проблема и се оказали много находчиви. Те просто започнали да пускат камъчета в чашата, докато тя не се напълнила с вода и играчката сама изплувала навън.

За гарваните се смята, че са моногамни, разпознават себе си в отражението за разлика от други птици, могат да предсказват бъдещето, да предвещават дъжд и да разкриват капани.

Мравките

Немалко документални филми нагледно показват колко всъщност напреднали същества са мравките въпреки малкия си размер. Те имат сложно общество и система за комуникация, образуват огромни колонии, в които всяка една мравка има роля и функция. Йерархията на обществото им също е белег на тяхната висока интелигентност. Те строят градове, воюват и се обучават една друга. Опит, проведен с тях, разкрил интересна техника, наречена тичане в тандем, при която една мравка води други мравки на място, за което знае, че има храна.

Четете още: Кой е най-верен в любовта при животните