Автор
Woman.bg

Над 6000 души празнуваха с най-старата изба в Южна България

За трета поредна година „Вила Ямбол“ организира специален празник на виното в родния си град. Събитието беше в неделя и събра близо 6000 души. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции, приготвени от Ути Бъчваров. Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров.

„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Доказателство за качеството на нашите вина са международните отличия. Кaто пример ще спомена – нашето вино Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Друга наша гордост е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон – вино, което където и да изпращахме за дегустации, се връщаше със златни отличия – за миналата година е със злато от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International, и от London experts in wine“, разказа още шефът на избата.

„Горди сме, че „Вила Ямбол“ с вината, които прави, се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света, както на своите продукти, така и на Ямбол и България. Нека днешният празник ни даде силата и духа да постигаме заедно още много успехи – и за нашия край, и за хубавите български вина“, сподели кметът на града Георги Славов.

Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. За тази година производителят подготвя лансирането на две отлежали червени вина към серията Kabile, обявиха още по време на празника от „Вила Ямбол“. Серията е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела.