От вчера светът е ФУТБОЛ. Точно в 17:30 ч. (българско време) бе даден официалният старт на футболния маратон, който ще продължи един месец. Финалът ще бъде на 15 юли.

Откриването продължи близо половин час и включваше реч на президента на Русия Владимир Путин, както и на президента на УЕФА - Джани Инфантино. Преди тях обаче Роби Уилямс беше този, който създаде новина с жеста, който показа. Певецът определено знае как да привлече медийното внимание, така че дълго време да се говори за него. Той е наясно, че откриването на Мондиал 2018 е следен от много хора по цял свят и реши да "блесне" пред камерите.

По време на едно от изпълненията си Роби показа среден пръст пред камерата, която го снимаше в близък план. Разбира се, това предизвика коментари от фенове и журналисти. Въпреки че се появиха много спекулации за това към кого е насочен този жест, всъщност се оказа, че той е за онези, които го обвиниха, че се е продал на диктатор. На записа се чува той да казва "Направих го безплатно."

Уилямс бе избрал и интересен тоалет - червен костюм с леопардови краски.

На терена, заедно с Роби, се изяви и руската оперна певица Аида Гарифулина, която е любимка на местните. Двамата изпълниха парчето "Angels".

Откриването на Мондиала започна с балет, хореографски изпълнения, ефекти, огън и музикално шоу...

Любопитни факти за Мондиал 2018:

1. За първи път Световно първенство по футбол се провежда в Русия.

2. На Мондиал 2018 ще играят 32 отбора.

3. Ще се изиграят 64 мача.

4. Те ще играят на 12 стадиона в 11 различни града, които са разпръснати на територия над 2000 км.

5. Над 2 милиона запалянковци от цял свят са си купили билети за мачовете, а още над 1 милиард ще следят любимците си пред телевизорите по цялата планета.

6. Между 12-15 милиарда долара ще излезе на Русия организацията на Световното първенство.

7. Феновете ще могат да озвучават мачовете с помощта на дървени лъжици. Те са наречени "лъжици на победата" и ще помогнат за създаването на ритмичност. От тях е произведена специална серия и е спонсорирана от правителството на Русия.

8. Това ще е първото Световно първенство, на което ще има система за видеонаблюдение. На огромни екрани ще се прожектират спорните положения, за да не се ощети някой тим.

9. Една от най-големите изненади, дошла само 24 часа преди старта на Световното, беше уволнението на треньора на Испания - Хулен Лопетеги. На негово място застава Фернандо Йеро.

10. Фаворитите за спечелването на Световната корона на Мондиал 2018 са - Бразилия, Аржентина, Испания или Франция.