Управляват ли социалните мрежи живота на потребителите? Отговорът е категорично да, като правилото важи както за известните, така и за обикновените хора. „Все по-често се улавям, че влизам в социалните мрежи, само за да проверя колко харесвания е събрал последният ми пост”, призна наскоро в интервю пред bTV певицата Михаела Филева. А социалните мрежи насърчават това желание, като непрекъснато ни напомнят колко лайкове има фотоалбумът от ваканцията ни или постът за някоя новина. Ужасяващите примери за борбата за харесвания несъмнено трябва да започнем с последното изстъпление:

Алжирец провеси бебето си от 15-ия етаж

Съд в Алжир осъди мъж на две години затвор, след като той провеси бебето си през прозореца с цел да получи повече „харесвания“ в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Бащата публикувал своя снимка как държи бебето си през прозореца на висока сграда и написал над снимката: „1000 харесвания или ще го пусна“. Това подтикнало други потребители на социалната мрежа да призоват мъжът да бъде арестуван за злоупотреба с деца, съобщи Би Би Си. След задържането му в неделя той беше обвинен в застрашаване на безопасността на детето. Безотговорният баща провесил бебенцето през прозореца на 15-ия етаж на жилищна сграда в столицата Алжир, информира новинарският сайт на телевизия „Ал Арабия“.

Рускиня увисна от небостъргач в Дубай

Рускиня наскоро влезе в новините с поредната опасна снимка за социалните мрежи. За да събере харесвания в Instagram, 23-годишната красавица Виктория Одинцова, известна като "най-хубавото нещо в Русия след водката", "полетя" от небостъргач в Дубай, който е най-високият в света. В стремежа си да произведе възможно най-уникалния кадър, тя увисна от сградата без предпазни въжета, единствено държана за ръка от рус красавец. Само миг невнимание и красивата брюнетка можеше да остане в историята като част от криминалната хроника на Обединените арабски емирства – факт, който накара хилядите ѝ фенове в социалната мрежа да се запитат "Струва ли си рискът за няколко лайка в Instagram?".

Четете още: Учени: Раждането във вода е опасно за бебето

Младежи си правят селфи в опасни сгради

Модата на екстремните селфита вече превзема и България. Родители алармират, че тийнейджъри в София са се вманиачили по рисковото хоби и се щракат на какви ли не опасни локации, само за да съберат няколко лайка повече. В пост от петък миналата седмица разтревожен баща, регистриран във Фейсбук като Никола Кортов, се обърна към майките с призив да обърнат внимание на децата си. „Майки, много моля да обърнете внимание на приложените снимки. Ние живеем в кв. "Гоце Делчев" и синът ми учи в Овча Купел. Това са снимки на негови приятели - от квартала, от Стрелбище и околните квартали! Много моля - ако някой разпознае детето си...или детето на познат - обърнете внимание на родителите. Страшно е! НАИСТИНА!!! Моят син пострада, за късмет не сериозно, но имаше падане и в момента вече казва, че не се занимава с това....но моля ви - вижте тези снимки", алармира ужасеният родител.

Силистренец взривява пиратки за харесвания

През 2014 година младеж от Силистра започна да пали по 100-200 пиратки едновременно, за да събере определен брой харесвания, като започна със скромните 20 лайка. След като получава достатъчно последователи, младежът изпълнява заканата си, като обещава още зрелища и всеки път увеличава броя на пиратките. Съответно се увеличават и лайковете, които от 20 са скочили на близо 45 000 вдигнати палчета. Слава богу, той не намери последователи от останалата част на страната заради страшните новини покрай откъснатите пръсти покрай всяка Нова година, съпътствана от пищна заря.

Виетнамецът се запалва заради 40 000 харесвания

Виетнамски младеж от град Хошимин пък обеща да скочи от четвъртия етаж на жилищен блок, ако събере един милион харесвания във Фейсбук. Инцидентът е само един от многото, свързани с актуалния и много опасен тренд във Виетнам #vietnamnoilalam, или "младите виетнамци изпълняват онова, което обещават". Тенденцията започва именно от мъжа, обещал да скочи, чието име медиите не назовават, за да не се толерират подобни инициативи. През септември той обещава да се самозапали, ако получи 40 000 харесвания. Цифрата е надмината. В резултат на това стотици тийнейджъри се събират близо до канал в Хошимин да видят как той изпълнява обещаното. Видеа с хиляди споделяния показват как около 20-годишният мъж запалва якето си и веднага след това скача във водата. После младежът продължава с предизвикателствата, сред които е и скачането от четвъртия етаж.

Автор: Люблена Папазова

Четете още: Защо да се разделим с него