Всяка дума на Келиан Конуей окупира новините с код „скандално“. Съветничката на Тръмп е толкова взривоопасна, че президентът трябваше да й наложи ембарго на интервютата. Но дори когато просто седи на дивана в Овалния кабинет, в предизвикателна поза на колене и забит поглед в телефона, блондинката пак е в окото на бурята. Последната й конспиративна теория, че ЦРУ шпионирали Тръмп чрез камера в микровълна фурна, предизвика отново вълна от присмех и подигравки.

„Благодарение на Келиан Конуей, сега имам по-богата връзка с моята микровълнова, тя ме учи на руски език“, написа в Twitter актрисата Мия Фароу. Експерти по сигурността пък обясниха, че превръщането на фурните в записващи устройства е, меко казано, нереално. Блондинката очевидно пробва да извлече дивиденти от доклада на „Уикилийкс“ за техниките за подслушване, използвани от службите на САЩ (микровълнови фурни не се споменават) и да защити Тръмп в недоказаните обвинения, че Обама го е шпионирал в Trump Tower.



Е, никак не й се получи.

В крайна сметка високопоставената дама се принуди да заяви: „Добре, не съм Инспектор Гаджет. Моята работа не е да събирам доказателства, има си разследващи“. Това обаче не спря негативните реакции по неин адрес. Самата тя по-рано се оплака: „Нямах представа, че съм била толкова грозна и глупава, докато не се появиха социални мрежи“.

Дали е заслужено? Опърничавата Конуей не е просто шум в системата за алтернативна реалност на Тръмп. Тя е съветник в Белия дом с добро образование, с лично влияние над самия президент, но с остър език и само за няколко седмици допусна груби грешки.

Първата се случи на клетвата на Тръмп. За разлика от елегантния син костюм на Мелания, бялото сако на Иванка и стилното палто на Хилари Клинтън, Конуей се появи със странна патриотична дреха в червено, синьо и бяло. Най-впечатляващи бяха копчета под формата на тигри. Оказа се, че въпросното палто на Gucci е вдъхновено от аристократичен Лондон, което се оказа още една причина „модната революция“ на Конуей да бъде определена като гаф.



Второ, тя открито рекламира модната марка на Иванка Тръмп, което е най-малкото неетично и подлежи на разследване за дисциплинарно нарушение. Трето, Конуей декларира пълната подкрепа на кабинета за проблематичния съветник по национална сигурност Майкъл Флин. Той бе заподозрян, че е контактувал с руски дипломати и подаде оставка няколко часа, след като Конуей го защити публично. Да не говорим, че измисли несъществуващ терористичен атентат в Боулинг Грийн, Кентъки, опитвайки да обясни колко хубав е анти-имиграционният указ на Тръмп.

Коя е Келиан Конуей?

50-годишната майка на 4 деца създава впечатление, че е попаднала случайно в голямата политика, но нещата не стоят точно така. Бегъл поглед към биографията й е достатъчен, за да ни убеди, че „медийната вещица“ на Тръмп, както американците „ласкаво“ я наричат, нито е случайна, нито не знае какво върши / приказва.

През август 2016-та година Келиан Конуей оглави предизборния щаб на Тръмп. Така тя стана първата жена, ръководила и довела до успешен край кампанията на кандидат-президент на Републиканската партия. Блондинката, или както Тръмп й казвал „Мамчето“, разби социолозите и техните прогнози, които първоначално отреждаха победата на Хилари Клинтън.

Тя въведе понятието „алтернативни факти“ - основното оръжие на щаба на Тръмп срещу „медиите на статуквото“ и за разпространението на полуистини. Коментаторите забелязаха нейната жилавост и умението да се изплъзва всеки път, когато журналистите я притискат с неудобни въпроси. Конуей просто оспорва истинността на въпроса, за да не даде отговор. Най-същественият й принос обаче се оказа нещо друго.

Питай жените

Келиан Конуей никак не е чужда на политиката. Първите предизборни сондажи, по които работи, проследяваме назад във времето до президента Рейгън. След това създава компания за проучвания на мнението на жени. Нещо повече, Конуей се е посветила на привличането на повече дами в избирателното ядро на Републиканската партия, определяна традиционно като политическа територия за „богати бели мъже“.

Тя твърди, че групата на неомъжените жени е силно подценявана от партиите – и че това е голям пропуск не само на последните избори, но и за следващите няколко кампании. Самата Конуей се определя като защитник на женските права, особено за представителството им по високите етажи на властта. Отгледана е в католическо семейство от 4 жени, което обяснява защо е против абортите.

Или хубаво, или нищо за Тръмп

За последните избори Келиан Конуей първо влиза в лагера на Тед Круз, един от най-острите вътрешнопартийни критици на Тръмп. Първоначално Конуей отказва да работи за милиардера, тъй като щяла да изглежда като „доносник за мнението на жените“. След като Круз губи шансове за президентската номинация, Конуей отива при „врага“ - двамата с Тръмп се познават от повече от 10 години, като тя дори участва в управата на негова сграда в Манхатън.

В последствие „Мамчето“ се вмъква под кожата на Тръмп. Разубеждава го да предложи Мит Ромни за държавен секретар. Работи в тясна координация с любимата му дъщеря Иванка. Винаги е на линия, когато трябва да го защити.

Келиан Конуей не е изолирано явление в политиката. Точно обратното – в ерата на фалшивите новини и „алтернативните факти“, в ерата на популизма без граници, хора като нея са си попаднали на мястото. Също като Тръмп, негово „Мамче“ изглеждаше смешно, истерично, сякаш привнесено сред политическата класа като чуждо тяло. Но ето – те са тук, те дърпат конците и не се притесняват, когато стъпят накриво.

Дали тази порода политици са просто грешка на растежа или следващата генерация в политика предстои да видим.

Автор: Виктория Димова