“Огнена нощ” е един от най-добрите романи, написан под силното влияние на романтизма върху творчеството на турските писатели от началото на миналия век.

Младият Мурад е от богато истанбулско семейство, но това не помага на осемнайсет годишния студент – бъдещ инженер да бъде изпратен на заточение. Когато младежът пристига с пощенска кола в град Милас, каймаканинът не успява да прикрие изненадата си – заточеникът е почти дете. Той го взима под своя закрила, намира му жилище и работа, грижи се за всичко. Ведрият характер на младежа, очарованието и умението му да общува с хора, го превръщат във всеобщ любимец. Млади жени се опитват къде успешно, къде не да се домогнат до сърцето му.

Но един ден Мурад е впечатлен от непознато мълчаливо момиче – Афифе. Запознанството му с нея е началото на истинската любов за него. Случайността продължава да е съдбоносен фактор за развоя на преплитащите се съдби на героите. Афифе като че ли не си дава сметка за чувствата си. И след като изтича срокът на заточение Мурад се завръща при семейството си в Истанбул. Неочаквано пристига и Афифе. Дали тлеещата искрица на любовта се е съхранила и в двамата, дали тя ще сближи сърцата им.

За автора:

Решат Нури Гюнтекин (Reşat Nuri Güntekin) е турски писател роден през 1889 г. През 1912 г. завършва Литературния Факултет на Истанбулския университет, а през 1913 г. започва да преподава в училища в Бурса.

От 1933 до 1943 г. е депутат в град Чанаккале. След това е културно аташе в Париж, а през 1953 г. се пенсионира. Заминава за Лондон, където се лекува от рак. Умира през 1956г. Погребан е в Истанбул.Започва да пише в края на Първата световна война.Написва голям брой романи и новели, но става световноизвестен с „ Чучулигата“, публикуван през 1922 г.

Книга: „Огнена нощ“
Автор: Решат Нури
Издателство: Слънце