Тази нощ ще се състои дългоочакваната церемония по връчване на наградите "Оскар" и може би много от вас ще прекъснат съня си, за да се любуват на събитието.

Разбира се, всеки себеуважаващ се киноман има свои фаворити, както и предположения за победителите в отделните номинации, но какво друго трябва да знаем преди да гледаме церемонията за най-големите постижения в сферата на киното? Някои любопитни факти:

Преди всичко - кога и къде ще бъдат връчени наградите

Едно от най-значимите събития в годината ще бъде проведено в Лос Анджелис в "Долби тиътър" тази нощ от 3.30 часа и в България церемонията ще бъде излъчена на живо по bTV Cinema.

Кой ще води 89-то издание на наградите

Водещият на тазгодишните награди "Оскар" ще бъде Джими Кимъл. Той има собствено шоу "Jimmy Kimmel Live!", което стартира в далечната 2003 г. и е един от най-известните водещи на вечерни предавания в САЩ.



Кой ще връчва статуетките

До момента са известни четирима от представящите. Това са миналогодишните победители: Леонардо Ди Каприо, за "Най-добра главна мъжка роля", Бри Ларсън, за "Най-добра главна женска роля", Марк Риланс, за "Най-добра поддържаща мъжка роля" и Алисия Викандер, за "Най-добра поддържаща женска роля".

Кои изпълнения ще чуем на живо

Всички песни, номинирани за "Оскар" ще бъдат изпълнени на тазгодишната церемония. Кои са те и в чие изпълнение ще им се насладим:

"Can`t Stop That Feeling" (Джъстин Тимбърлейк), "City Of Stars" (Джон Леджънд), "Audition (The Fools Of Dream)" (Джон Леджънд), "The Empty Chair" (Стинг) и "How Far I`ll Go" (Аулии Кравалхо)

Сред номинираните тази година е и филмът "Сляпата Вайша", чийто създател и българинът Теодор Ушев!