Автор
Марина Стоименова

Къде сбърка Габриела от Пловдив?

Как се стига дотам една жена да удари друга без никаква привидна причина? Неуравновесеност, неспособност да наложиш собственото си мнение по друг начин освен физически, омраза, злоупотреба с наркотици и алкохол? Кое от всичките води до неконтролируемото поведение на 21-годишната Габриела Медарова, която от около 2 седмици е в центъра на медийното внимание, заради серия буйства в Пловдив?

Преди около месец младата жена, която работи като танцьорка в нощно заведение, удари с автомобила си около 10 паркирани автомобила в жилищен комплекс „Оазис“ в Пловдив. Тя налетяла с джипа си върху паркиралите коли рано сутринта. След задържането й, в кръвта й беше установено наличието на 1,3 промила алкохол, както и следи от употреба на марихуана. След този инцидент Габриела беше освободена от ареста срещу гаранция от 5 хил. лева.

Но само седмица по-късно тя се забърка в нов скандал.

На 10 май Катя Андреева, която празнувала рождения си ден в нощен клуб в Пловдив, била повалена с юмручен удар в носа от Габриела без никаква видима причина. Според Катя нападението станало в тоалетните на заведението и не било предизвикано по никакъв начин. Тя пожелава да потърси правата си в съда.

След като беше задържана в Районния съд в Пловдив, Габриела беше пусната на свобода с мярка „подписка“, но прокуратурата обжалва решението на районните магистрати и на 22 май съдът наложи на Габриела най-тежката мярка за неотклонение – арест.

И тук вече идва на място българската поговорка „За кокошка – няма прошка“. А за случаи като този на Габриела очевидно няма психоаналитици.

За да оправдаем решението на съда, трябва да приемем, че 21-годишното момиче е опасен масов убиец, който застрашава живота на всички мирни граждани. Иначе няма как да си обясним наличието на мярка, която сме отвикнали да виждаме прилагана при много по-сериозни престъпления, включително кражби, измами, домашно насилие.

Предвид нестабилното психическо състояние на тази млада жена, която и на двете дела показва неконтролируемо поведение и буквално рухва пред погледите на магистратите, няма как да не се запитаме какво ли ще се случи с нея в ареста? Едно е ясно – заключването зад решетките със сигурност няма с магическа пръчка да я направи „примерен гражданин“ при условие, че става дума за проблем с агресията.

Според психолозите жените изпитват доста по-голяма трудност при контролирането на агресията си от мъжете.


Най-често техните проблеми избиват в нападения над други жени, като принципът е, че колкото по-привлекателна е една жена, толкова по-вероятно е да стане жертва на женска агресия.

Най-често проблемите със самоконтрола се срещат при младите момичета като Габриела, които изпитват силен натиск да отговарят на дадени стандарти относно своето сексуално поведение и физическата си атрактивност. Сравнително неукрепнали още житейски, тези млади жени се нуждаят от психологическа подкрепа, а не от смачкващи наказания.

Но най-малко се нуждаят от отвратителни, сексискти коментари. Като онези, “украсили“ новината за ареста на Габриела в редица сайтове.

Прочитането само на част от коментарите може да ви накара да поискате никога да не сте се раждала жена. Поне не и жена в страна, в която безчинствата, побоите, грабежите и дори изнасилванията от страна на мъжете съвсем не се коментират толкова критично.

Докато една жена, която е извършила престъпление, веднага се превръща в мишена не само на „правосъдието“, но и на цялото общество.

Да си спомним само коментарите, които се появиха веднага щом Анита Мейзер беше задържана по подозрение за убийство на съпруга си Николай Димов. Още преди да бъде доказано нейното участие в престъплението, тя беше наричана с всякакви обидни епитети, а външният й вид беше обсъждан до най-малките анатомични подробности...

Да сте чували подобно обсъждане например при задържането на биячите от Околовръстното, свързани с бизнесмена Ториното? Да припомним – това бяха онези, които биха с пръчки бременна жена и съпруга й заради „изпреварване“.

И ето какво пишат за Габриела коментиращи ареста й:

„Кифла разглезена, приберете и тия, които са я възпитавали“

„Наистина е грозновата милата наркоманка и побойничка. Ама не това е най-важното. Важното е, че е агресивна, лъжлива и развратена повече от допустимото. Завършена кална к*р*а“.

„Тази к*р*а си е за затвора, ето до това водят слави криско и азис. Цялото подрастващо покорение е трагикомедия“

„Браво за решението! Аман вече от пияни и надрусани миндили мислейки си, че са над закона и останалите граждани! Добър пример за останалите наркомани и к**ви и да си знаят, че не са недосегаеми!“

„Там й е мястото за по-дълго!... Жалко че не могат да бъдат наказани родителите, че са сътворили това съвременно, жестоко, безотговорно създание.“

„На тая пача трябва да дадат 18 месеца ефективна малко да се освести, щото както я кара ще затрие някого...“

Няма нужда да четем повече. Въпреки че теоретично е възможно да са писани едва от няколко човека, такива коментари имат стотици „плюсове“...

Затова е добре да припомним, че няма по-тъжна диагноза за едно общество от отношението му към „съгрешилата“ жена.

Независимо дали ще се позовем на българската класика като „Албена“, или ще си спомним за „правораздаването“ в Средновековието, което Виктор Юго описва блестящо в „Парижката Света Богородица“ - едно е ясно: да си млада българска жена е гадна орис.

В очите на комплексарите винаги ще изглеждаш опасна и само малко да стъпиш на криво – ще бъдеш изгорена на клада. Защото когато няма правосъдие, най-често го отнасят дребните риби – а често те са жени.