Холивудските звезди, посещаващи Русия в рамките на своята творческа дейност, споделят какво им харесва в тази огромна и противоречива страна.

1. Limp Bizkit: „Почувствай се руснак!“



Американската рапкор група често има концерти в Русия. Което не ни учудва – фронтменът Фред Дърст е женен за рускинята Ксения Дърст (моминското й име е Берязевая). Фред смята, че западните медии не представят Русия такава, каквато е. В интервю за „Спутник“ той е заявил, че „иска да докаже на всички, че Русия е наистина яко място“. „Все повтарям на приятелите си – когато сте в Русия, изобщо не е нужно да се държите като руснаци. Вие просто ставате руснаци. При това без усилия, това не е вътрешна промяна – вие просто ставате част от всичкото“, казва той в друго интервю. През ноември 2015 г. групата посетила Оренбург в рамките на турнето си. Дърст разказва, че с останалите музиканти са били поканени в старо руско село, където си пекли скара на огън на двора, пийвайки традиционни напитки и хапвайки мариновани домати и други местни вкусотии.

2. Раян Рейнолдс: „Това в IKEA го няма.“



Холивудският актьор посетил Москва през януари 2016 г. в рамките на рекламната кампания на филма „Дедпул“, в който изиграл главната роля. В своя Twitter акаунт Рейнолдс споделил: „Русия, ето ме и мен! Да ударя ли една водчица с майчината ти зелева чорба в чест на пристигането ми?“. Въпреки натоварения си график Раян намерил време да посети Кремъл и – естествено – да прояви чувството си за хумор в Инстаграм. „Днес бях в Кремъл. Това нещо в IKEA го няма, доколкото знам“. В Русия актьорът не пил нищо по-силно от квас и споделил мъката си по този въпрос на пресконференцията. Освен това добавил, че обича Русия и че руснаците са „едни от най-готините хора на света“. Отбелязал и че ако героят му Дедпул дойде в тази страна, непременно би купонясвал в местните клубове.

3. Хю Джакман: „Слезте в метрото, то е прекрасно.“


През 2011 г. актьорът посетил прочутото московско метро и си купил пирожка от местна будка. „Да, хапнах си две пирожки. Дъщеря ми яде кренвиршка. А синът ми си хареса кръгла пирожка – „беляш“. Мой приятел, който живее в Москва вече от 5 години, ми каза непременно да се повозя на метрото. И то наистина ми направи страхотно впечатление. Арки, мозайки, скулптури. Видях стотици хора, които се прибираха вкъщи след работа. И никой не обръщаше внимание на цялата тази красота. Искаше ми се да им викна – "Eй, вдигни очи, огледай се!“. Освен това Джакман пообиколил Москва и с колело – и твърди, че му е било много приятно.

4. Даниел Редклиф: „Посетете Ермитажа“



Актьорът бил в Русия през 2012 г. и уважил руската литература и музеите. Посетил Дома на Михаил Булгаков в Москва, но най-впечатлен бил от Ермитажа в Санкт Петербург. „Това е невероятно място. Прекарах там шест часа, но не ми стигнаха. Нужни са поне два дена. Много харесвам тази страна, подарила на света толкова велики творци“.

5. Стивън Сегал: „Последното диво!“



Холивудският актьор, който стана руски гражданин през 2016 г., често се отбива в новата си родина. В едно интервю е казал, че иска да посети Сибир, защото според него това е „последната наистина дива местност на света“. По-късно Сегал отишъл в природния резерват на полуостров Камчатка, където се насладил на природните забележителности, видял истински мечки и куп гейзери.

6. Джони Деп: „Минете по пътя на руските писатели“



Джони Деп е посетил Москва в рамките на промо-турнетата си два пъти – през 2011 и 2013 г.. „Единственият проблем, с който се сблъсквам в Русия, е постоянната липса на свободно време, за да видя всичко. Любимите ми поети и писатели са руснаци, с тях са свързани толкова много места, които искам да посетя, но не мога, защото постоянно ме мъкнат на разни важни мероприятия. Бих искал да дойда пак и да мина по пътя на Достоевски и Маяковски“, признава актьорът.

7. Ейдриън Броуди: „Кратките посещения не стигат“



Актьорът е върл ценител на руския театър и на Станиславски. Бил е в Русия няколко пъти, но времето винаги не му е стигало, за да се наслади на местната култура. „Тези кратки посещения не ми стигат, винаги стават причина за следващо пътуване“, споделя той пред журналистите. През 2016 г. Броуди дори изпълнил една песен заедно с руския рапър Джиган, с когото се запознал в Кан. „С уважение към Русия“, коментирал той изпълнението в своя Инстаграм.