Автор
Роси Кацарова

Кои холивудски актриси прикриваха сексуалния хищник Харви Уайнстийн?

През последната седмица шоубизнесът се тресе от огромен скандал – един от най-влиятелните и известни холивудски продуценти Харви Уайнстийн бе уволнен, защото редица актриси се оплакаха от сексуален тормоз от негова страна.

Интересно е обаче, че срещу него все още не са повдигнати обвинения.

Темата не приключва с разкритията на пострадалите Ашли Джъд и Роуз Макгауън. Напротив ситуацията стана дори още по-скандална, защото се оказва, че мнозина в Холивуд са били наясно със случващото се, но са си мълчали. Навярно от страх, че разприказват ли се, с кариерата им е свършено. Все пак неслучайно Уайнстийн е определян от медиите като човекът, който коли и беси в меката на киното.

"Отвратителната новина за Харви Уайнстийн озадачи онези от нас, чиято работа той е подпомогнал, и онези, чиито благородни инициативи той е подкрепял. Пострадалите жени, които се осмелиха да надигнат глас, за да разкрият тази злоупотреба, са истински герои", заяви Мерил Стрийп, като подчерта, че не всички в Холивуд са били наясно с поведението на продуцента и подчерта, че самата тя не е знаела за случващото се.

Медиите усилено притискаха актрисата да се изкаже, защото през годините тя демонстрира изключително близки отношения с Харви. По време на своя реч на наградите "Златен глобус" през 2012 година Стрийп дори нарече продуцента "Бог".



И докато Мерил твърди, че не е подозирала за непростимото поведение на Уайнстийн и към нея той винаги се е отнасял с уважение, Кейт Уинслет и Глен Клоуз признаха, че са чували слухове относно това, че мъжът се възползва от положението си и сексуално тормози техни колежки.

"Аз заставам пред вас дълбоко разстроена, признавайки, че от години съм наясно със слуховете относно Харви и неговото неуместно поведение спрямо жените. Истината е, че той винаги е бил почтителен към мен, но сега, когато тези твърдения се потвърждават, няма как да не се почувствам ядосана и дълбоко натъжена. Разгневена съм не само на него и на това, че действията му са пазени в тайна, но и на феномена "кастинг канапе", ако мога така да се изразя, който все още е факт в нашия бизнес и всъщност в света като цяло. Говоря за това как мъже със сила, които са егоистични насилници, без притеснения очакват сексуални услуги в замяна на работа", разкри Клоус.

"В нашата индустрия жените са по-рядко ангажирани, отколкото мъжете, и поради това са поставени в ситуация да са много по-уязвими от манипулациите на хищниците", допълни актрисата.

"Макар да няма съмнение, че Харви Уайнстийн е подпомогнал и подкрепил филмовата ми кариера през последните 20 години, аз бях напълно наясно с неговите ужасяващи деяния. Искрено съчувствам на пострадалите и адмирирам дамите, които се изправиха и открито говориха за случилото се", заяви друга кино легенда Джудит Денч.



Кейт Уинслет също определи решението на актрисите, пострадали от сексуален тормоз от страна на Харви, да проговорят, като изключително смело и достойно за уважение. Тя също така подчерта, че жертва на подобно отношение не трябва да бъде не само нито една актриса, но и нито една жена.

Звездата от "Титаник" също заклейми деянието на Уайнстийн като позорно и ужасяващо. Интересно е обаче, че редица от легендарните дами в киното не пожелаха да коментират темата. Сред отказалите да вземат отношение се открояват имената на Сиена Милър, Рене Зелуегер, Кийра Найтли, Хелън Мирън, Гуинет Полтроу, Ема Уотсън, Дженифър Лорънс, Скарлет Йохансън, Джулия Робъртс и Никол Кидман. Съвсем естествено поведението на актрисите предизвика вълна от възмущение и сред журналистите, и сред онлайн потребителите.

Изданията обърнаха особено внимание на решението на Дженифър Лорънс да не коментира скандала. Причината е, че във филмовите среди се говори, че тя е спечелила "Оскар" с помощта на Харви. Всъщност от години се твърди, че Уайнстийн е една от най-влиятелните личности в Холивуд и много звездни кариери са започнали и завършили благодарение на него. Сред актьорите, за които се твърди, че са пробили в меката на кино с помощта на продуцента, е и знаменитият Джордж Клуни. Той обаче, за разлика от колежките си, не се притесни да коментира случилото се и дори определи постъпката на Харви като непростима.