Автор
Woman.bg

Когато „бъркането в гащите“, а не ролите те прави звезда

Представете си двама души. Те не са откраднали милиони, не са застроили незаконно защитени зони, не са участници в мащабен корупционен скандал, но в разгара на горещия почивен август внезапно се озоваха на първа страница на голям брой жълти издания, благодарение на папарашки кадри.

На публикуваните снимки се вижда актьорът Стоян Алексиев (познат на широката публика повече от сериала „Откраднат живот“, отколкото от безбройните си театрални участия) в интимна прегръдка с 22-годишната студентка от НАТФИЗ Ивана Бобойчева.

А онова, което превъзбужда особено силно читателите на въпросните издания, е фактът, че 66-годишният Алексиев „бърка в гащите“ на момичето.

Папарашки кадри или удар по актьорите?

Точно с тези думи е пресъздадена медийната история, в която се съдържат добре познатите съставки: скандал с морализаторски нюанс („Но те имат 44 години разлика!“); удар по имиджа на утвърден актьор („Вижте го мръсника!“); намек за изневяра („Стоян Алексиев е женен!“) и сочене с пръст към безпътните млади актриси, които, за да получат някоя роля, са готови на всичко – дори да спят с поредния „чичко-професор“.



Привидно нещата изглеждат точно така, но според Стоян Алексиев става дума просто за „актьорска игра“, или както той самият обясни – за „работен процес и фотопроби за кинопроект“. Той не разкри за какъв филм става дума, а това веднага се изтълкува като нелепо оправдание от негова страна. И, да, както гласи клишето, една снимка, макар и извадена от контекста, се оказа по-силна от 1000 думи.

На кого му пука истина ли е „бъркането в гащите“? Важното е да има скандал.


За жалост, подобни пикантни сценки винаги предизвикват вълна от коментари. Те започват от охулването на Алексиев с думи като „стар коцкар“ и „дядо с мерак“, минават през описателни асоциации какво ли е усещането от „бъркането в гащите“ и приключват в теории как тротоарът на НАТФИЗ, където се е разиграла случката, е публично място и двойката „няма право да прави това“.

Всичкото това оживление е просто знак, че пикантерията е постигнала своята цел: развълнувала е скучаещия през лятото народ, на който му се въртят палави мисли в главата.

Къде точно е скандалът?

Стоян Алексиев е женен, но според същите медии със съпругата му живеят отделно. С младата жена той имал връзка от известно време – тоест не става дума за „опипване“ без съгласие. Разликата в годините между двамата е скандалните 44 години (много е, но все пак не е незаконно),и все пак положението на ръката му върху интимните части на девойката е стряскащото.

На пръв поглед изглежда, че младата жена е принудена да „търпи“ похожденията на толкова възрастен актьор, който явно няма скрупули да я унижава публично, като й бърка под полата.

Ако има зрънце истина в тази медийна постановка, то тя наистина не звучи приятно.

За съжаление, интимните връзки между преподаватели и студенти не са изолирано явление. Особено в актьорските среди подобни отношения са се превърнали повече в норма, отколкото в прецедент.

Което ми напомня за една история, разказана ми от моя позната, дипломирана актриса.

„Знаеш ли защо не работя в театъра?“, каза ми веднъж тя... - Защото когато завършиш НАТФИЗ и си жена, имаш два избора на роли. Единият е на „младата и красивата“, а другият е на „старата и опитната“. За младата и красивата не се доредих – трябваше да си любовница на режисьора, а такива кандидатки има много. За старата все още съм твърде млада, а и там местата са плътно заети от възрастни величия... Така реших, че ще се занимавам с абсолютно различни неща“.

Сега тя има собствен успешен бизнес в хотелиерството.

Е, за разлика от моята позната, младата Ивана вероятно няма да има подобна съдба: тя вероятно ще намери своята звезда в небосклона на българския театър.


Папарашките снимки с правилния човек са първата стъпка към българската „слава“. А това, че тази стъпка е безкрайно пошла и няма нищо общо с претенциите за „хора на духа“, които много от нашите актьори имат – е друг въпрос.

Важното е, че Стоян Алексиев доказва, че е „мъж“ и че „все още е в играта“. Ивана Бобойчева от своя страна доказва, че отношението към актрисите в театралните среди не се е променило, а и няма тенденции да се промени към по-добро. Жълтите медии за пореден път доказват, че винаги може да паднеш и още по-ниско при избора на летни сюжети за забавление на публиката.

Автор: Марина Стоименова