Карнавалът във Венеция - традиция, застинала във времето

15 февруари 2017 | 16:04
видяна 3349
коментари 0
Снимки: Getty Images; carnevale.venezia.it

Само преди броени дни с откриването на карнавалния сезон във Венеция стартира периодът на маскарадите и карнавалните шествия по света. По традиция той винаги е бил свързван с началото на Великденските пости.

За пореден път ще станем свидетели на зрелищни костюми, внушителни маски и невиждана феерия от цветове и красота. Всъщност това е част от една древна традиция, родила се в театъра на Елада, преминала през спектаклите на Католическата църква, през маскените балове и карнавалните шествия в Западна Европа, за да достигне кулминацията си в пищната вакханалия на карнавалите в Рио, на която съвсем скоро предстои да се насладим.

Тази година карнавалът във Венеция бе открит на 11-и февруари и ще продължи до 28-и същия месец. Всяка година събитието привлича над половин милион туристи. Първият карнавал се провел през далечната 1094 г., но първите сведения, разказващи за маски, датират от 1268 г.

Венецианските маски нямат аналог по света със своята изящна изработка, красива визия и богата декорация. Неслучайно до ден днешен сред основните препитания на венецианците са производството на венециански маски и гондолиерството. Традицията лодките да се управляват от потомствени наследници на първите венециански гондолиери се спазва с изключителна прецизност и до днес.

В миналото карнавалната дегизировка давала възможност на гражданите да скрият своята самоличност и така всички да се чувстват равни, общувайки свободно и без задръжки помежду си. Хора от по-високите нива в социалната йерархия дори използвали маските като шанс да осъществяват тайни сексуални контакти с хора от простолюдието. На венецианците толкова много се понравила свободата, която маската им давала, че дори много от тях ходели по улиците с маски по половин година – от август чак до Великите пости.

През 1703 г. бил направен безуспешен опит маските да бъдат забранени. Завесата на забраната обаче била вдигната още на следващата година. Ако имате възможност да посетите Венеция по това време, ще останете очаровани от стотиците маскирани хора, спокойно разхождащи се край каналите, по уличките и площади на града. Цялата тази гледка на фона на старите къщи и грандиозните здания от Ренесанса, ще ви пренесе седем века назад, в епоха, в която сякаш времето завинаги е спряло. Не пропускайте да се потопите в ритуалите на полета на ангела и на орела, да се насладите на картините на Пиетро Лонги в палацо Ca’Rezzonico, да се слеете с процесията по Канале Гранде. 

Всеки, който е имал шанса да се докосне до феерията на карнавала във Венеция, е почувствал неговата магия, неподправеност и обаяние, отнасяйки у дома спомените от едно незабравимо преживяване.

:: Насладете се на пищните кадри от карнавала във Венеция в нашата галерия ::

Коментари

Добави Коментар

Най-четени