Автор
Мария Николова

Как една британска пънкарка се превърна в кръвожаден терорист

Много от нас не могат дори да си представят как е възможно една на пръв поглед нормална жена да хване оръжието и да се превърне в кръвожаден джихадист. Трудно ни е да го повярваме, но това се случва всеки ден и то в развития свят. Причините за това явление не са напълно изяснени, но могат да бъдат както социални, така и религиозни, така и чисто психологически.

В случая на 48-годишната Сали Джоунс те са комплексни. Днес стана ясно, че британката, известна като Бялата вдовица в "Ислямска държава", е била убита при американски въздушен удар през юни в Сирия. Новината стана централна за всички медии, не защото Джоунс бе кой знае колко важен боец за самопровъзгласилия се халифат - тя бе по-скоро икона за организацията и... най-издирваната жена терорист в света в продължение на три години. Днес ви разказваме историята на една жена, която през 90-те години на миналия век е член на пънк банда, а 20 години по-късно световно известен джихадист.

Защо един музикант прегърна идеологията на джихадистите?

Всъщност миналото на Сали Джоунс изобилства от трудни моменти, които са определящи за по-нататъшната й съдба. Тя е родена в Лондон и е единствената дъщеря на зарзаватчия, който впоследствие става шофьор на камион. Като малка я възпитават като католичка, дори посещава религиозни мероприятия. Тя обаче е само на 10 г., когато след развода с майка й баща й взима свръхдоза и се самоубива. Сали напуска училище само на 16-годишна възраст и започва да работи като козметик. Отдава се и на страстта си към музиката - през 90-те години на миналия век тя е била член на женска пънк банда. В този период започва да излиза с Джонатан Уилкинсън, с когото имат дете, родено е през 1996 г. Сали отново претърпява загуба - Джонатан умира през 1999 г. Синът им, който носи името на баща си, в момента самият е татко и се смята, че живее някъде в Кент.


Джунейд Хусейн е убит през 2015 г. След смъртта му Сали получава прозвището Бялата вдовица.

Вторият си син Джоуи Сали ражда през 2004 г., малко преди обърканият й живот и употребата на наркотици да я подтикнат да се зарови във форумите за запознанства. Именно в интернет тя среща Джунейд Хусейн, хакер от Бирмингам, който управлявал престъпна мрежа, известна като Team Poison. Радикализирането й започва, след като се омъжва за него. Той успява окончателно да привлече в лоното на екстремизма доста по-възрастната си съпруга през 2013 г. Тя до такава степен прегръща идеологията на джихадистите, че двойката получават прозвището Мистър и Мисис Терор. Сали влиза нелегално в Сирия през 2013 г., като не е известно дали пътува заедно с мъжа си.

В контролираните от "Ислямска държава" територии тя явно демонстрира качества, защото скоро започва да участва в координирането и планирането на атаките. Получава ислямското име Сакина Хусейн и започва да развива пропаганда и да привлича млади бойци за целите на организацията. Смята се, че е убедила десетки европейци да се включат в редиците на халифата. Тя е известна и със съветите си към ислямистите по цял свят, с които ги учи как да си направят бомба у дома, както и с напътствията как се стига до Сирия.

Американските власти смятат, че тя и съпругът й, който е убит при въздушна атака през 2015 г., са в основата на десетки планирани атаки, които са били разкрити навреме. Отделно тя е била обвинена в заговор за извършване на нападения на три континента.

Да използваш собственото си дете за пропаганда и човешки щит


Отвратително и плашещо е как Сали Джоунс използва малкия си син Джоуи в пропагандните видеа, които разпространява, а често и като човешки щит, понеже е дете. Близки на Бялата вдовица я определят като безсърдечна майка, съсипала живота на сина си. "Неговият живот е приключил, той е държал оръжие по нареждане на майка си на крехка възраст", споделят те пред британските издания. През 2015 г. в интернет се появява видео, на което малко момче със светли очи държи оръжие и застрелва пленник на "Ислямска държава". Предполага се, че Сали е заснела своя собствен син, но това и до днес не е потвърдено.
Все още не е ясно дали детето е оцеляло при атаката, при която е загинала майка му. Британският премиер Тереза Мей отказа коментар по темата.