Автор
Woman.bg

Как да направим 2018-та най-добрата ни година чрез метода на 10-те цели

2018-та е още в самото си начало и има големия потенциал да бъде сред най-добрите ви години! Всички трескаво, още от края на предходната година, правят равносметки, планират и поставят новите си цели. Чуваме безброй “От догодина започвам!” и “От догодина повече няма да е така!”. 1-ви януари се оказа понеделник и това още повече мотивира планирането.

Знаем колко трудно е понякога наистина да започнеш, а още по-трудно е да продължиш. Точно затова световноизвестният лектор и автор на бестселъри Брайън Трейси споделя много ценен метод как да се възползваме от мотивацията на Новата година в наша полза.

Приключете 2017-та

Като за начало, направете разбор на предходната година - заложени, постигнати и непостигнати цели. Помислете и направете равносметка как сте се справили и защо неизпълнените цели са такива - кое ви е попречило. След като го направите, можете да преминете към

методa с 10-те цели.

С този метод Брайън Трейси често съветва бизнесите, които консултира.

Вземете лист хартия, който надпишете с днешна дата и заглавие “Цели за 2018 г.”. Напишете 10 цели, които искате да постигнете през тази година. След това си представете, че нямате никакви ограничения и напишете тези 10 неща как искате да се случат, сякаш това със сигурност ще стане.

Брайън Трейси дава и три ценни насоки как да формулирате тези цели:

1. Опишете целите си сякаш вече сте ги постигнали. Използвайте сегашно време. Например, вместо “Ще печеля Х лв. всяка година” напишете “Печеля Х лв. всяка година”. Така помагате на подсъзнанието си да възприеме “командата”, а то регистрира такива само в сегашно време.

2. Пишете в положително наклонение. Вместо да казвате “Ще спра да пуша”, напишете “Аз съм непушач”.

3. Пишете целите си от лична гледна точка. С други думи, всяка цел да започва с “Аз”.

И така, след като имате вашите 10 цели, формулирани спрямо съветите на известния лектор, си задайте въпроса: “Коя ще въздейства най-добре на живота ми, ако мога да я постигна сега?”. Която и да е тя - маркирайте я така че да се отличава визуално на листа. Това е вашата основна цел!

Сега е време за планиране.

За всяка цел, започвайки с основната, разпишете план - направете списък на трудностите, които са пред вас, уменията, които ще ви трябват, и хората, от чието сътрудничество ще имате нужда. Организирайте плана си с ясни и реални крайни срокове.

Практикувайте мисленето за целта.

За този процес е нужно да се фокусирате върху целта си и това как да я постигнете. Правете стъпки към целта си всеки ден, оповавайки се на плана. Когато имате план за действие и крайна цел, винаги може да сверявате дали сте на правилния път.

Съветът на Брайън Трейси е да не се страхуваме да мечтаем, защото всички успешни хора са големи мечтатели и благодарение на това постигат целите си. Те си представят какво ще е бъдещето им без ограничения и след това работят всеки ден за постигането му.

Ако съветите на Брайън Трейси току що ви вдъхновиха и поне започнахте да мислите за вашия списък с цели, на 19 февруари 2018 г. ще имате възможността на живо да се срещнете с него в София и да чуете най-популярния му семинар “Maximum Achievement 2.0”. Той е световноизвестен бизнес лектор, автор на множество книги, посветени на мотивацията и личностното израстване. Годишно той консултира над 350 фирми и води семинари с огромен брой участници. След семинара в София гостите ще си тръгнат и с годишен план за действие, който могат да започнат да изпълняват веднага. Билети за събитието можете да намерите тук.

Източник: https://www.briantracy.com/blog/personal-success/how-to-make-2017-your-best-year-yet/