Героинята на Ема Уотсън от поредицата "Хари Потър" Хърмаяни Грейднжър беше определена за най-добрия ролеви модел от големия екран в допитване до млади почитатели на киното.

Умната ученичка с магьоснически дарби, изиграна във всички осем филма от поредицата от Ема Уотсън, получи 19% от гласовете на участниците в допитването.

На второ и трето място са герои, създадени от писателя Роалд Дал - бедният Чарли Бъкет, който открива златен билет от лотарията в адаптацията на големия екран на книгата "Чарли и шоколадовата фабрика", получава 16 на сто от гласовете.

На трето място е Матилда Уормуърд от книгата "Матилда", превърната във филм през 1996 г., в който в образа на главната героиня влиза Мара Уилсън. Тя получава 15 на сто от гласовете.



Сам Уейнстен от детската благотворителна организация Филмклъб, която осъществила изследването заедно със сайта Ловфилм, заяви: "Филмите могат да имат мощно въздействие върху начина, по който се държат децата. Надяваме се нашата класация да помогне на родителите, когато трябва да избират филми".

На четвърто място остана Кевин от поредицата "Сам вкъщи", изигран от Макколи Кълкин, а петото място е за героя на Джейдън Смит Дре Паркър от римейка на "Карате Кид".

Източник: БГНЕС