"Гълъбо" на Миро триумфира на наградите на БГ радио (Снимки)

Снощи се проведоха 16-ите поред награди на БГ радио. За шеста година церемонията беше в Благоевград и за щастие на участници и публика, дъжд нямаше. Под открито небе почитателите на българската музика се насладиха на някои от най-новите парчета, които звучат в родния ефир, както и на вече утвърдени песни.

Шоуто продължи малко повече от 2 часа, като бяха раздадени статуетки в 9 основни категории. Големият победител се оказа песента на Миро - "Гълъбо", която беше отличена с три награди - за текст, видео клип и песен на 2018-а.

Водещият на церемонията - Рафи, обяви, че тази година онлайн гласуването на слушателите е било много активно, като са събрани 68 000 гласа.

Големият концерт стартира с 4Magic, заедно с румънския диджей и продуцент DJ Monoir, и безкомпромисния хит на 2017 - „Together (Вечеряй, Радо)“

Ето всички отличени за 2018-а:


1. БГ Песен – „Гълъбо“ – Миро

2. БГ Текст – „Гълъбо“ – Миро – текст: Вида Пиронкова

3. БГ Албум – „Знам – най-доброто от Любо Киров“ – Любо Киров

4. БГ Изпълнител – Kриско

5. БГ Изпълнителка – DARA

6. БГ Дует / Трио - Pavell & Venci Venc’

7. БГ Група – СкандаУ

8. БГ Дебют – Papi Hans

9. БГ Видеоклип – „Гълъбо“ – реж. Васил Стефанов и Стефка Николова

10. БГ Град посланик на българската музика - Благоевград

11. БГ Посланик – Мистерията на българските гласове

12. БГ Вдъхновител – АХАТ

"БГ изпълнител" на 2018 - Криско не успя да присъства на церемонията, но бе записал видео послание към феновете. Голямата победителка в категорията "БГ изпълнителка" - Дара, беше изненадата на вечерта. С нея, тази година, в една категория се конкурираше и Тита, която не успя да грабне отличието, но се отчете с присъствие в Благоевград. Може би мнозина очакваха тя да се появи на сцената и да изпълни своята "Антилопа", но това не се случи. Големите губещи са Гери-Никол, която не беше номинирана в нито една категория и рапърът 100 кила, който имаше номинации, но не получи нищо. За сметка на това той пък е абониран всяка година да взима статуетка от родните хип-хоп награди.

Дара - БГ изпълнител 2018

Сред изненадите на вечерта беше впечатляващото изпълнение на Мистерията на българските гласове, които звучаха магично от сцената в парк Македония.

Един от емоционалните моменти бе с връчването на почетната награда на Тончо Русев и изпълнението на песента „Телефонна любов“ от големия Васил Найденов.

"Телефонна любов"...

Ирина Флорин имаше едно от най-ефектното представяне за вечерта. На сцената тя изглеждаше, като истинска кралица, а роклята й беше зашеметяваща.

Доста нескромно и в техен стил "СкандаУ" сами се обявиха за Богове, след като взеха статуетка за БГ група на годината

За разлика от тях Любо Киров отново бе скромен и възпитан при получаването на отличието си за БГ албум на 2018-а. Преди дни той изнесе концерт в Античния театър в Пловдив

На сцената стъпиха още - Стенли и неговата група, Михаела Филева, Валентин Михов, Гала, Саня Армутлиева, Люси Иларионов, Даниел и Александра Петканови, Георги Тошев и Нина Николина, Митко Кърнев, Димо Алексиев, Деси Бакърджиева.

Михаела Филева - стилна в червено

Михаела Маринова представи новата си песен - "Очи в очи"

Тази година статуетката, която се определя от eкипа на БГ РАДИО - наградата „Ана Мария Тонкова“ за БГ Вдъхновение - символ на изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика, бе връчена на група АХАТ.

Бандата направи успешно турне през 2017 и тази година чества 30 години от създаването на безкомпромисния си албум „Походът“. С легендарния рок химн „Черната овца“ музикантите закриха 16-тата церемония по раздаване на годишните музикални награди на БГ Радио 2018. По време на тяхното изпълнение финалният щрих на цялото шоу беше заря в небето.

А малко след всичко това изпълнители и фенове отидоха на афтърпарти, където купонът продължи до късните часове на нощта.