Един от любимите сюжети на социалните мрежи е съпричастността, особено ако е насочена към обикновен човек. Знаете, първо жертвата на дадено престъпление прави публично признание. Веднага следват хиляди коментари и лайкове, тръгват онлайн петиции, а известни личности и големи медии застават на нейна страна. 11-годишният Кийтън Джоунс е последният такъв пример, с голямата разлика, че фалшивата съпричастност събуди момчето като Герой на деня, а вечерта го превърна в двойна жертва.

До вчера той, подобно на хиляди безименни деца, беше тормозен в училище, защото бил грозен и нямал приятели. Редовно се прибирал разплакан, още преди занятията в Ноксвил, щата Тенеси, да са приключили. Още на обед съучениците му го заливали с мляко и тъпчели шунка в дрехите му. Страхувал се да се храни в столовата и да излиза навън, за да не бъде нападнат отново.

Сега той е тормозен онлайн, защото майка му бе набедена за расист от няколко стари публикации и снимки във Facebook. Оттам беше автоматично нападнат и самият Кийтън.

Ето защо момчето не заслужавало подкрепа, а напротив, както твърдят някои от коментиращите, малко му били обидите и подигравките. Новият скандал с расистки уклон се разрасна до степен, в която звезди от ранга на Риана изтриха окуражителните постовете по адрес на момчето и наново призоваха за спиране на детския тормоз с още по-шокиращи случаи.

Обикновено истории като на Кийтън Джоунс върлуват няколко дни в медиите, пораждат дебат за пресичане на детското насилие, стигат до няколко телевизионни участия и снимки с холивудски знаменитости на благотворителни и официални събития, докато накрая не изпаднат извън общественото полезрение.

За кратко изглеждаше, че този път може нещо наистина да се промени. Забележителен беше темпът, с който историята на малкия Кийтън се разпространи. В негова защита застанаха Бърнис Кинг, дъщерята на легендарния Мартин Лутър Кинг, синът на американския президент Доналд Тръмп-младши, както и редица световноизвестни актьори, музиканти и спортисти, сред които Крис Евънс, Марк Хамил, Риана, Джъстин Бийбър, Джей Ло, Леброн Джеймс и други.

Непознати събраха 60 000 долара за семейството на онеправданото дете. Директорът на училището съобщи, че е взел мерки срещу насилниците... и дотам. Набързо върху Кийтън се стовари нов скандал, който няма нищо общо нито със самия него, нито с голямата тема за насилието между пострадващите в САЩ.

Пълен обрат


Всичко започна с емоционален видеоклип, заснет миналата седмица от майката на Кийтън – Кимбърли. Тя дошла да прибере сина си след поредното унижение, но този път решила да заснеме сълзите и резонните му въпроси защо хората трябва да се гаврят с различните от тях.


Няколко дни по-късно обаче, потребители се заровиха в профила на Кимбърли Джоунс и откриха „доказателства“, че тя е расистка. Става дума за постове и стари снимки отреди повече от 2 години, на които деца, сред които и Кийтън, държат пистолети-играчки и знамена на Конфедерацията от Гражданската война, която до днес се свързва с робски труд и т.нар. бяло превъзходство.

Така вълната от съпричастност се обърна във вълна от гняв. Майката се принуди публично да обяснява, че се шегувала, както и че синът й категорично нямал нищо против чернокожите. Но беше твърде късно, защото месомелачката на социалните мрежи вече се беше завъртяла. И жертвата пак зае мястото на жертва.

Кийтън може би е искал да вдъхне кураж на своите връстници, които всеки ден са унижавани, но нямат смелостта да споделят или да се опълчат. Но от доброто му намерение вече няма и помен.

Дори се породиха съмнения дали майка му действа от искрена загриженост или нарочно е записала ридаещия Кийтън в това училище, за да стане популярна. Търсят се снимки с нацистки тениски и расистки татуировки на баща му, с когото семейството не поддържа връзка, защото е в затвора. Задават се въпроси защо тормозено бяло дете става световна интернет сензация, а чернокожите – не.

Случаят показва ясно, че социалните мрежи са се превърнали в плацдарм за безмилостни атаки, където, също като на война, отделният човек няма никакво значение. Той обикновено отива по дяволите, когато воюващите маси се борят за надмощие. Независимо какво е направил или какво не е, когато неговата история е изложена на показ в интернет, пътят от „Осанна“ до „Разпни го“ е наистина кратък. Дори за едно изстрадало 11-годишно момче.


Автор: Виктория Димова