Автор
Антония Дамянова

Детският труд: Срамното клеймо за човечеството

На днешната дата, 12 юни, Международната организация по труда (МОТ) отбелязва Световния ден за борба срещу детския труд. Целта на инициативата е да се привлече повече внимание към проблема, пред който са изправени милиони деца по света, и да се сложи край на експлоатацията на детския труд, възпрепятстваща образованието и имаща тежки здравословни последици върху най-крехките създания на планетата. За пръв път този ден се отбелязва през 2002 г., като има за задача да определи минималната възраст, на която децата могат да започват работа.

Сърцевината на идеята

Всъщност в сърцевината си идеята за отбелязването на този ден е продиктувана не толкова от разрешаването на проблема на колко години трябва да започваме да се трудим, а на колко НЕ трябва да го правим! Защото няма по-скандално престъпление в историята на човешката цивилизация от това да се възползваш от труда на едно мъничко човече, лишавайки го от най-ценното – неговото детство.

Детският труд е една от най-мрачните страници в историята на човечеството и явление, което и до ден днешен все още не е напълно изкоренено в много части по света. Места, където децата се принудени да се трудят като възрастни и да работят в условия, вредни както за физическото им, така и за психическото им развитие. Условия, които ги превръщат в роби, без право на глас, без право на себеизява! Защото няма нищо по-страшно, по-тъжно и несправедливо на този свят от онзи труд, който експлоатира и унищожава съдбите на милиони деца на нашата планета. И това наистина е ужасяващо!

Причини за детския труд и начини за противодействието му


Тъй като използването на детския труд е резултат на бедността, ясно е, че срещу това явление не може да се подхожда изолирано. Ясно е едно – инвестирането най-много в образованието и професионалната квалификация, ще донесат на обществото най-големи печалби както с среден, така и в дългосрочен план.

От началото на инициативата си през 2002 г. до днес МОТ има разработени проекти в повече от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до безплатно и задължително образование, борейки се основно с бедността, от която води началото си детският труд.

Слава богу, резултати има. През периода 2000-2004 г. броят на работещите деца по света е намалял с близо 10%. Дава се възможност на стотици хиляди малолетни, отпаднали от училище, да получат безплатно образование.

Последните данни са потресаващи

По последни данни броят на работещите деца по света на възраст между 5 и 15 години е над 170 милиона. 108 милиона от тях са работници в селското стопанство. Тук са включват 34 държави, сред които преобладават най-вече тези от Тихоокеанския регион, Азия и Африка.

По целия свят селското стопанство е отрасъл, в който работят най много младежи- около 70%. Според последния доклад на МОТ, броят на децата, обвързани с рискова работа, която застрашава тяхната безопасност, здраве и развитие, е около 125 милиона. Около 80 милиона момичета по света извършват дейности, сходни с тези на момчетата. Освен това, момичетата твърде често са подложени на някой от най- тежките форми на детски труд в ситуации, скрити зад стените на фабрики или дори в собствените си домове.

Детският труд по света

Тежкият детски труд е често срещано явление в Афганистан, за което вина имат 23 години на война и вътрешни конфликти за власт. Там, още с навършването си на 5-годишна възраст, много работят, за да помогнат на семействата си да оцелеят. Ще ги откриете в автомобилните сервизи, бензиностанциите, във фабриките за тухли и фирмите за пренасяне на товари.

Няма пазарна уличка в Африка, лишена от присъствието на деца, принудени да продават хляб или други хранителни стоки. Текстилните фабрики в Индия са препълнени с хиляди работещи в тях момчета и момичета. За съжаление в страната на Тадж Махал все още ще срещнете деца, работещи в мини. Всяка мина е изпълнена с над 1000 деца, на всяко от които се плащат 20-30 цента на ден, за да разнасят въглища по домовете. Индия признава, че на нейна територия има около 18 милиона деца, които работят и не ходят на училище. Активисти в защита на човешките права обаче твърдят, че броят им е 55 милиона. От своя страна индийското правителство твърди, че постепенно ще премахне тежкия детски труд като практика до 2020 г.

Какво се случва у нас?

Нашата страна също не е подмината от този сериозен проблем. В България през 2001 г. в селското стопанство работят около 400 хиляди деца.През учебната 2004-2005 г. от образователната ни система са отпаднали около 29 хиляди деца т.е. около 3% от броя на учениците в страната. Половината от тях напускат училище, за да работят.

Най-тежките форми на детски труд – от принудително наемане на малолетни за войници до порнография

Според МОТ най-тежките форми на детски труд включват трафик и продажба на деца, принудително наемане на малолетни за войници, предлагане на деца за проституция или порнография. Най-експлоатирани са момичетата, децата, лишени от родителска грижа, тези от етнически и малцинствени групи, бездомните и отпаднали от училище.

Надежда има!

Въпреки всичко надежда има! И тя е именно в съществуването на една такава организация, която прави всичко по силите си да заличи, да сложи веднъж завинаги край на едно толкова срамно и грозно явление, на този позорен печат върху лицето на човечеството – безмилостната експлоатация на детския труд.

Четете още: Трябва ли да се отнасяме към децата си като към равни?