Автор
Мария Николова

Деца в клетки: Как Тръмп решава проблема с имигрантите

Мигрантите винаги са били горещ картоф, не само на Стария континент, а и в САЩ. А Доналд Тръмп за пореден път доказва, че е абсолютно безкомпромисен в решенията си, дори когато става дума за деца.

Държавният глава е решен да се справи с имигрантския въпрос и скандалът не го плаши. А казусът този път е сериозен, на бял свят лъсна грозната практика, която Вашингтон прилага, а именно - разделя невръстни деца, даже и бебета, от родителите им на границата между САЩ и Мексико, след което ги изпраща в лагери от затворен тип, където са държани в клетки. Мярката, която е грубо нарушение на човешките права според основните документи в сферата, шокира развития свят и през целия ден днес редица лидери изказваха възмущението си от нея.

„Нулева толерантност“

Отделянето на децата от родителите е част от американската политика на "нулева толерантност". Администрацията на американския президент прокара нови разпоредби през април, според които всеки мигрант, който пресече границата незаконно, подлежи на съдебно преследване. А както каза самият Тръмп, не можеш да оставиш дете при родител, когото съдиш.

Затова и децата се отделят от всеки родител, преминал незаконно границата, тъй като той вече попада под ударите на американското правосъдие.

Какво се случва с децата?

Източник от здравното министерство в САЩ твърди, че досега 11 500 деца са били поставени в центрове от затворен тип. Само през последните шест седмици 2300 деца са били разделени от родителите си на границата.

А описаните от очевидци случки са потресаващи и характерни за страни от развиващия се свят. Правозащитни организации разказаха, че 16-годишни деца трябвало да сменят памперсите на бебета и да учат други деца как да се държат с по-малките. Освен това според очевидци дори на специализирани лица не било позволено да галят и милват разплаканите деца в центровете.

Медии разкриха и други страшни случки - мъж от Хондурас се е самоубил, след като е бил разделен от жена си и тригодишното си дете. Жена от Хондурас пък твърди, че федерални служители са взели детето й, докато било на гърдата й и го кърмела.

От кадрите, които бяха разпространени, се виждат клетки, в които има около 20 деца, а по пода са пръснати шишета с вода, раници, чипсове и големи чаршафи, които би трябвало да служат като одеяла.

А според плановете на властта предстои изграждане на още палаткови лагери в тексаската пустиня, където да бъдат пратени още стотици деца. Там само за справка температурите достигат до 40 градуса по Целзий.

Травмиращо, но необходимо

Много специалисти коментираха, че политиката на отделяне на децата от родителите им е толкова травмираща за тях, че може да окаже влияние върху цялостното им развитие. Бившата първа дама Лора Буш сравни центровете за деца с лагерите, използвани по време на Втората световна война, a конгресмен от Демократическата партия директно ги заклейми като затвори.

Въпреки това Тръмп защитава политиката си с аргумента, че тя е необходима, за да се сложи край на мигрантските вълни, идващи от юг. През последните години стотици хиляди семейства побегнаха към САЩ заради нестабилната обстановка и насилието в родните им страни. Според Белия дом престъпници и каналджии се възползват от правилата за даване на убежище, като пътуват с деца, които не са техни. А президентът иска да прекрати тези практики.

Къде точно е истината е трудно да се каже. Но едно е ясно - вълните от недоволни и живеещи в насилие и мизерия хора към добре устроените държави ще стават все по-големи. А това да отговориш на новите предизвикателства се превръща във все по-трудна задача.