Автор
Ива Петрова

Дават ли смартфони на децата си най-богатите хора на света?

Тези хора знаят всичко за IT-индустрията и могат да си позволят всякаква техника. Но децата им редовно се оплакват, че не могат да ползват съвременни устройства наравно с връстниците си. Защо става така и какво е да бъдеш дете на човек, изградил империя в сферата на информационните технологии?

Бил Гейтс - един от основателите на Microsoft



Бил има три деца. И на трите им е било забранено да ползват смартфони и таблети до 14-ата им годишнина. По думите на Гейтс децата му се оплаквали, че не могат да имат същите устройства като връстниците си, но родителите им били непреклонни.

След като достигнали нужната възраст, наследниците на милиардера се сдобили с мечтаните джаджи, но им се наложило да спазват строги правила:

* устройствата се ползват само за учене и за общуване с приятели;
* забранено е да се използват по време на хранене;
* родителите имат правото да ограничат времето за използване на таблета.

Крис Андерсън - създателят на дрона, основател на компания 3D Robotics



Децата на Крис спазват строги правила за ограничение на времето за ползване на смартфони и таблети. По думите на Андерсън наследниците му се оплакват, че никой от връстниците им не е принуден да спазва толкова строги правила. Самият Андерсън обаче твърди, че просто не иска децата му да развия зависимост към подобни устройства. Освен това според грижовния баща интернет е пълен с натрапваща се отвсякъде еротика и обидни изказвания от анонимни потребители.

Дик Костоло - бивш генерален директор на Twitter



Дик решил да не ограничава времето за ползване на електронни устройства от децата си, но наложил на тази дейност географски рамки. Малките Костоло могат да ползват подобна техника само в хола. Така не могат да си вземат таблета в леглото или да “зациклят” в интернет по време на обяд.

Алекс Константинопол - директор на OutCast Agency, един от най-големите IT-партньори за бизнес

Алекс също е доста строг родител, що се отнася до съвременните устройства. На по-малкия му син му е забранено да ползва подобна техника през работните дни от седмицата. По-големите му деца могат да ползват такива устройства по не повече от 30 минути на ден.

Еван Уилямс - основател на Twitter и на компания Pyra Labs, занимаваща се със създаването на уеб-услугата Blogger



Еван и съпругата му Сара имат двама сина. Но нито едно от тях до ден днешен не притежава iPad. Вместо това домът на семейство Уилямс е пълен с книги. Според Еван личната му библиотека е достатъчно всеобхватна, за да намерят в нея децата му нужната информация и да се забавляват в свободното си време.

Стийв Джобс - бизнесмен, съосновател на компаниите Apple, NeXT и Pixar



Човек би очаквал всички членове на семейство Джобс да са комплектовани с най-модерните нови устройства и постоянно да държат в ръка смартфон или таблет. Но не е така. Приживе Джобс призна, че не позволява на децата си да ползват iPad. Постарал се да ги научи да общуват на живо, затова семейството прекарвало вечерите си на общата трапеза в дълги разговори.

Какви изводи можем да си направим от това? Всеки сам си решава дали да последва примера на тези хора или не. Ще можем да оценим резултата от възпитанието им, чак когато децата им пораснат и се появят индивидуално в живота. Безспорно е обаче, че изброените по-горе бизнесмени и разработчици знаят за цифровите технологии доста повече от нас. Може би трябва да се доверим на преценката им?