Автор
Цвета Герчева

Ако всеки се включи, ще спасим Земята!

Днес отбелязваме 22 април - Международният ден на Майката Земя! Смята се, че това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора на планетата.

Как обаче всеки от нас да направи така, че да помогне на планетата? Много е лесно. Има някои правила, които трябва да спазваме. Те няма да променят коренно начинът ни на живот. Но всеки път, когато отказваме найлоновата торбичка в супермаркета и пластмасовата чашка за кафе ще знаем, че правейки нещо съвсем мъничко, помагаме на едно глобално добро и подкрепяме мисията за свят с по-малко пластмаса.

Ето и няколко идеи как ти лично можеш да спасиш Земята. Не е трудно! Просто се замисли и го направи!

*Откажи пластмасовата или хартиената чаша за кафе. Носи със себе си малка термо чаша и я подай на бармана, когато си поръчваш кафе за навън. Ако го направиш за една година ще спестиш на земята поне 300 пластмасови чашки. Мисията си заслужава, нали?

*Не пий бутилирана вода. Винаги можеш да носиш със себе си стъклен термус или бутилка за вода, в която да си наливаш от диспенсерите или направо от чешмата. Бутилираната минерална вода се препоръчва основно за райони, в които чешмяната е негодна за пиене!

*Принтирайте от двете страни на листа, вместо да използвате два!

*Идете пеш на работа или си вземете колело. Ще се изненадате колко е забавно!

*Инвестирайте в зарядно за телефон, захранвано със слънчева енергия. Така ще можете да го използвате докато сте на плажа или на поход в планината и никога няма да оставате без батерия.

*Изключете компютъра през нощта, спрете чешмата, докато миете зъбите си и си посадете подправки в саксия на балкона.

*За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. Началото е сложено от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първия Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ.

*Не забравяйте, че тази пандемия скоро ще свърши и ние пак ще започнем да водим нормален живот. Нека всеки направи нещо малко, за да спаси планетата!