Автор
Антония Михайлова

Айзък Азимов е пророк - роботи ще се грижат за децата в Япония

Предсказанията на легендарния фантаст Айзък Азимов вече са факт. Не е изненада и страната, която първа превръща разказите на знаменития създател на фантастични сюжети в реалност.

Само преди броени дни Япония – люлката на технологичните чудеса – приветства за първи път своя най-нов служител в една от детските градини на столицата си – детегледач-робот.

Хуманоидният представител на семейство Роботи носи гальовното име Вево, а главата му наподобява приветливия външен вид на плюшено мече. Той е разработен специално да се грижи за физическото и емоционално благоразположение на малките деца.


Какво може да прави Вево?

Вево е детегледач и прекрасно умее да разпознава всяко едно дете поотделно, да разговаря с него, да мери температурата му, дори и да усеща, когато някое от мъничетата не се чувства добре, натъжено е или не може да спи спокойно.

Уменията на роботите Вево вече са перфектно изпробвани в една от детските градинина Токио и предстои да бъдат въведени в още 26.

Четете още: Вижте първия робот домашен помощник


Добродушно изглеждащите детегледачи са дело на стартъп компанията "Глобъл Бридж Холдингс", която управлява детски градини, съвместно с учени от университета на префектурата Гума.

През пролетта на следващата година организацията планира да пусне роботите в продажба, като цената за един ще възлиза на стойност около 37 хиляди щатски долара.


Любопитен факт е, че и в Япония, както и у нас, има голям недостиг на места в детските градини. Но причината за това е драстичното увеличаване на населението в страната на изгряващото слънце. По данни от април в списъка на чакащите за детска градина деца само в Токио например са над 26 хил., което спрямо година по-рано е над 2500 хлапета повече. На всичкото отгоре щатът на служителите в детските градини непрекъснато бива съкращаван поради недостиг на средства. Като добавим и факта, че броят на майките, които предпочитат да започнат работа по-рано, се увеличава, обяснимо е защо японците прибягват до услугите на своите най-добри приятели – роботите.

"Вярваме, че присъствието на нашите роботи в обществените заведения ще бъде от огромна полза за децата в тях, ще помогне изключително за разрешаването на проблема с чакащите малчугани и ще доведе до значително подобряване на качеството на образование", сподели говорителят на кампанията разработчик на роботите детегледачи Юиджи Такашима.

Четете още: Първа академия за безплатно обучение на детегледачки у нас