Автор
Филип Данауи

Адам Драйвър - злодеят секссимвол от "Междузвездни войни"

От междузвезден злодей Адам Драйвър се превърна в един от вървежните секссимволи на Холивуд. Макар да не е типичният сладникав красавец, принцът на мрака Кайло Рен (екранният му образ) достигна до сърцата на почитателките си с лекота.

"Какъв секссимвол съм аз?!", възкликва в интервю звездата. "Не се възприемам като такъв. Та лицето ми прилича на оригами", шеговито подхвърля Адам, който е трайно обвързан още от студентските си години. Жена му Джоан на свой ред изтъква, че обожава ръста му от 190 см, гарваночерната му грива, плътните му устни и дори големия му нос. Но каквито и да са физическите качества на 34-годишния мъж, активите му като добър актьор нарастват още повече. На прага сме на премиерата на новите "Междузвездни войни: Последните Джедаи". Именно този петък - 15 декември, е световният старт на поредния епизод от култовата космическа сага.

Не само на екрана Адам го раздава лошо момче, но и в живота. Преди да влезе в актьорските среди е бил морски пехотинец. След терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. от патриотични чувства се записва в армията. Тогава е само на 18, но не му пречи да се изправи рамо до рамо до по-големите си съмишленици.

„Тогава с всичките си приятели си казахме “Хайде да се запишем в армията!“, но накрая отидох само аз“, спомня си Драйвър. Така, вместо в колеж, 18-годишният Адам постъпва в Морската пехота. Там остава малко повече от две години, но накрая е уволнен по медицински съображения – без да е стрелял по терористи. Причината е тежка травма на гръдната кост, получена при падане от велосипед.

Агресивният нрав на чаровника се откроява още в училище. Тогава младокът организирал истински "Боен клуб", такъв какъвто сме гледали и във филма на Дейвид Финчър. "Беше достатъчно някое момче да мине покрай мен и се мятах върху него да го бия", връща лентата на тийнейджърските си години актьорът. Укротява буйния си характер благодарение на Шекспировите монолози, които рецитира по време на обучението си по актьорско майсторство в "Джулиард", където учи драма. Казва, че с тези рецитали успява да изрази и собствените си чувства. Дипломира се през 2009 г. и веднага започва да получава роли на и извън Бродуей.

Роденият през 1983 г. Драйвър бързо пробива в киното с неголеми роли. Участвал е в „Джей Едгар“ и „Линкълн“. Любопитен щрих от кариерното му развитие е и моментът, когато пее заедно с Джъстин Тимбърлейк и Оскар Айзък в „Истинският Люин Дейвис“ на братята Коен. Известен обаче става с ролята си в телевизионния сериал на HBO - „Момичета“. "Междузвездни войни" обаче му носи голямата слава.