Автор
Марина Стоименова

6 пъти „Браво!“ за 6-те послания на Опра Уинфри

Питали ли сте се защо целият свят всяка година следи със затаен дъх две културни събития, които бихме казали, че засягат основно американското кино? И двете събития се провеждат през зимата, и двете в САЩ, и двете събират на едно място милионери и милиардери, които разчуствано изпращат послания за мир, доброта, равенство...

Едното събитие, без съмнение, е раздаването на наградите „Оскар“. А другото е церемонията “Златен Глобус“.

Всъщност, тайната съставка на магията на тези две събития е неповторимото съчетание между светска суета и добре режисирано политическо послание, насочено към света извън Америка. Размахът и на двете събития е внушителен, дори разтърсващ... И докато клюките за тоалети, за рокли, за това кой как е погледнал, когато е чул името си сред наградените и на кого е благодарил по време на речта си - са предназначени за привличане и на най-неангажираните маси хора по целия свят, то политическото послание е насочено основно към онези, които се чувстват силно съпричастни към проблемите на света.

Тази година Асоциацията на холивудската чуждестранна преса реши да награди телевизионната водеща Опра Уинфри с почетната награда за „Сесил Б. Демил“ за цялостен принос.

Едва ли Асоциацията можеше да направи по-добър избор, предвид дългогодишния професионален телевизионен стаж на Уинфри, която от години въздейства от екрана върху милиони хора.

По време на церемонията на 7 януари в Лос Анджелис Опра изигра ролята си прекрасно и повлия на цялата зала мъже и жени, облечени в черно в знак на съпричастност към жертвите на сексуално насилие. Тя повлия така, както само един добър актьор умее. Затова и през 2018-а политическото послание на „Златен Глобус“ постигна целта си много по-успешно от други години.

Но какво всъщност е посланието?

Докато миналата година актрисата Мерил Стрийп напълно ясно отрази възмущението на актьорите от избора на президента Доналд Тръмп, то тази година Опра Уинфри отправи твърде много послания. Но пък ги отправи искрено и право в целта.



За 6-те послания, които успяхме да прочетем в речта й, тя заслужава 6 пъти „Браво!“. А ето ги и тях:

1. Самото присъствие на Опра на сцената беше послание

Тя е жена. Тя е чернокожа. Тя няма деца. Тя е израснала в бедно семейство. Тя е тръгнала от нищото, за да се озове най-накрая сред онези, които служат за пример по целия свят. Дори Опра Уинфри да не беше казала и дума по време на награждаването си, само нейното име е достатъчно, за да ни вдъхнови: да се борим, да успяваме, да не се подчиняваме на клишето, да вярваме в себе си... Ако всичко ви звучи твърде захаросано, далеч не сте сами. Но пък заслужава „Браво!“, защото Опра от години гради именно този имидж за себе си, а наградата, която получи, е признание за нейното постоянство.

2. Опра е първата афроамериканка, получила наградата

Самата водеща призна, че получаването на приза е послание към „малките чернокожи момиченца“ и напълно осъзнато желае да им служи за пример. Тя обясни, че вдъхновението й е бил актьора Сидни Поатие, първият чернокож, получил наградата, и че „сигурно в този момент има малки момиченца, които ме гледат как ставам първата черна жена, получила същата награда".

Какво по-насърчаващо и антирасистко послание от това? Браво, Опра!

3. Опра защити журналистиката

Телевизионната водеща защити медиите в Америка, като намекна, че „напоследък журналистиката е под обсада“, имайки предвид заплахите на администрацията на президента Тръмп, отправяни към критично настроените вестници и сайтове. „Знаем също, че ненаситната й страст да разкрива абсолютната истина е това, което ни кара да не си затваряме очите пред корупцията и несправедливостта. Пред тираните и жертвите, пред тайните и лъжите“ - беше част от силната реч на Опра. „Знам със сигурност, че да казваме истината е най-мощният инструмент, с който всички разполагаме“...

А ние знаем със сигурност, че ако Опра работеше в България, вероятно отдавна нямаше да е на екран. Може би само заради смелостта си да изрече тези думи. Браво, Опра!



4. Опра е жена, която не мрази, а подкрепя жените

Една успяла жена би могла да е много ревнива към всички по-млади, по-красиви, по-успешни или по-богати от нея жени. Но вместо това Опра демонстрира подкрепа в борбата срещу сексуалното насилие на работното място и показа възхищение към актрисите, които се превърнаха в лица на борбата за равни права. „Особено горда и вдъхновена съм от всички жени, които се почувстваха достатъчно силни и свободни да нарушат мълчанието и да споделят личните си истории. Всеки от нас в тази зала е почитан заради историите, които разказва“, каза Опра. Красиво и правдиво. Браво, Опра!

5. Опра посочи общочовешкия извод от историите, които разказва

Като съзнателна жена и гражданин, телевизонната водеща обясни, че борбата срещу сексуалното насилие надхвърля развлекателната индустрия и засяга всяка „култура, географско разположение, раса, религия, политика или работно място“. Тя припомни историята на младо чернокожо момиче, изнасилено от шестима бели мъже и захвърлено в канавката през далечната 1944 година. Риси Тейлър е заплашена да бъде убита, ако проговори за насилието. Тя получава помощ, но изнасилвачите й никога не стигат до съда. И ние знаем за такива случаи и те ни вбесяват! Браво, Опра!

6. Опра вдъхна надежда за по-равностоен свят

Развълнувана, Опра пожела „всички момичета, които гледат тук и сега, да знаят, че идва нов ден на хоризонта“ и благодари на „множество великолепни жени, някои от които днес са тук, в тази зала, и на някои наистина феноменални мъже, борещи се здраво, за да се превърнат в лидерите, които ще ни изведат до времената, когато никой повече няма да трябва да казва „#АзСъщо“. Коментарите вероятно са излишни: усещането за справедливост в обществото е в основата на добрия живот и в България също силно копнеем за това. Браво, Опра!