За зла участ очакванията на фаталистите във вчерашния ден - петък 13-и, трагично се оправдаха.

С решение на Министерския съвет -днес - 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Правителството и цялото общество изказва своите съболезнования на близките на загиналите.

"Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите в пътно-транспортното произшествие. Изпълнени със скръб, но и с упование и вяра във Възкръсналия Христос, поднасяме най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата край Вакарел. Отправяме молитва към Всеподателя Бога за здравето и бързото възстановяване на пострадалите и ранените", пише в съболезнователния си адрес патриарх Неофит.

По повод трагедията на магистрала "Тракия" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също е изпратил съболезнователно писмо до премиера Бойко Борисов.

"С голяма тъга научих за трагичния инцидент в България, при който шестима загубиха живота си, а 23-ма бяха тежко ранени. В мислите и чувствата си съм със семействата и близките на пострадалите", пише Юнкер.

В памет на жертвите на пътно-транспортния инцидент националните флагове на всички държавни институции днес са свалени наполовина.

Тежкият пътен инцидент край вакарел вчера отне живота на шестима души – пет жени и един мъж, а други 23-ма бяха ранени. Те бяха транспортирани от екипите на Бърза помощ в УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УМБАЛ „Софиямед“ в шест столични болници.

Най-тежко пострадалата в катастрофата пътничка беше стабилизирана и приведена от интензивно в реанимационно отделение на столичната болница "Св. Анна" в 22 часа в петък. Това съобщи доц. Сашо Асьов - началник на Клиниката по ортопедия и травматология, цитиран от БНР.

По спешност оперирани бяха и трима мъже с фрактури на ръцете. Движението по автомагистрала "Тракия" беше възстановено осем часа след катастрофата, след изтеглянето на злополучния автобус.

МВР отвори телефонни линии, където близки на пострадалите могат да получат информация за тях. Телефонните номера са 02 982 51 54 и 0889 94 42 60. Те ще бъдат активни днес до 12 ч. При необходимост отворените телефонни линии ще останат активни за по-дълъг период, уточниха от МВР.

Във връзка с националния траур днешното съдържание на нашия сайт ще бъде съобразено с нашата съпричастност, като изразяваме най-искрените си съболезнования и скърбим заедно с близките на загиналите.