Автор
Woman.bg

10 известни личности, надвили тежки заболявания

На мнозина им се струва, че животът на известните и богати хора е по-лек, отколкото на останалите простосмъртни. Но никой не е застрахован от проблеми, включително и здравословни. В тази статия ще ви разкажем за известни личности, които не са се отчаяли, чувайки тежката си диагноза. Те не само са победили опасните си заболявания, но помагат и на други да постигнат същия резултат.

Шарън Стоун


Актрисата, която е известна като един от секссимволите на Холивуд, е преживяла клинична смърт заради разкъсване на аневризъм и мозъчен кръвоизлив. Въпреки че имала затруднения в речта след операцията, няма и 5 години по-късно Шарън се появи в целия си блясък в “Първичен инстинкт 2”. Справяйки се с трудностите, актрисата дава пример на хората със сериозни заболявания, а ги подкрепя и по други начини. За благотворителната си дейност през 2013 г. Шарън Стоун беше удостоена с награда от лауреатите на Нобеловата награда.

Майкъл Джей Фокс


Талантливият актьор през 1991 г. разбрал, че страда от болест на Паркинсон. Вече след тази ужасна новина той 5 пъти бил номиниран за “Еми” и получил и редица други награди. Но основна цел в живота му станала мисията да помага на други хора да се борят с болестта. Майкъл е основал фонд с капитал от 450 млн. долара, който се занимава с изследвания за търсене на лекарство срещу болест на Паркинсон.

Джулия Робъртс


Актрисата страда от болест на Верлхоф, при която дори леко порязване на кожата може да предизвика силен кръвоизлив. Въпреки това тя постоянно участва във филми, получава престижни награди и има три деца. Знаейки колко душевни сили и материални ресурси изисква борбата със сериозно заболяване, Джулия намира време и възможност да помага на изпадналите в беда, бидейки посланик на добра воля в UNICEF.

Бен Стилър


Прочутият комик е преживял операция за отстраняване на злокачествен тумор и изтощителна химиотерапия. По думите на актьора, поначало той изпаднал в паника, но после се зарадвал, че ракът бил открит на ранен стадий. Връщайки се към нормалния живот, Бен започнал да помага и на други да получат шанс за оздравяване. Той подкрепя 25 организации, сред които институт за изследване на рака и фонд за подкрепа на онко-болни.

Тони Брекстън


Прочутата певица и 5-кратна носителка на музикалната награда “Грами” страда от лупус - болест, при която имунната система атакува клетките на собствения си организъм. След като узнала диагнозата си, Тони започнала да помага на онези, които страдат от същото заболяване. Певицата подкрепя материално болните от лупус и им дава пример за подражание, защото въпреки болестта си продължава да радва слушателите със своите хитове.

Даниел Радклиф


Любимият на всички “Хари Потър” страда от диспраксия - нервно разстройство, при което дори и най-простите движения са затруднени. Тази болест сякаш е несъвместима с актьорското майсторство, но Даниел въпреки това направи страхотна кариера в киното. Опитът, натрупан в борба с това заболяване, позволява на актьора да дава съвети на хората, страдащи от подобни недъзи. Радклиф ги призовава да не се предават, тъй като именно вярата в себе си му е помогнала да стане този, който е сега.

Лейди Гага


Екстравагантната певица страда от системен лупус. Веднъж по време на рецидив тя написа дълъг постинг, в който разказа за ваните с лед, одеялото от фолио и другите начини за лечение. Знаейки от опит с какви трудности може да се сблъска човек, борейки се за здравето си, звездата редовно прави благотворителни дарения и се старае да подкрепя морално нуждаещите се.

Майкъл Карлайл Хол


Актьорът, изиграл неподражаемия Декстър, разбрал през 2010 г., че има лимфома. Разказвайки какво е преживял, Майкъл искрено съжалява, че не всички имат възможността да се лекуват качествено. За да подкрепи други болни, Карлайл Хол е станал официален представител на общността за борба с левкемия и лимфома, която финансира изследвания на рака и помага на страдащите от онкологични заболявания.

Кайли Миноуг


Австралийската певица, авторка на песни и разкошна хубавица през 2005 г. разбрала, че има рак на гърдата. Побеждавайки коварното заболяване, Кайли започнала да инвестира сериозни средства в пропагандиране на важността на своевременната диагностика на онкологичните заболявания. Случаят на Кайли стана знаков в борбата срещу рака на гърдата, благодарение на певицата милиони жени започнаха да ходят редовно на прегледи. За приноса си в борбата срещу онкологичните заболявания Миноуг беше удостоена със званието “почетен доктор на медицинските науки”.

Хю Джакман


През 2013 г. актьорът разбрал, че страда от рак на кожата. Оттогава преживял 6 операции. Човек би си помислил, че след тези изпитания Хю ще иска да си почине, но не - той продължава упорито да работи. Сблъсквайки се със страшната диагноза, актьорът разбрал колко голяма нужда от подкрепа имат раково болните. Той спонсорира 27 организации, които се занимават с онкологични проучвания и други актуални проблеми.