Автор
Цвета Герчева

Ото Бургенер, най-старият обущар в Цермат: Добрата обувка спасява живота ти

Той стои в своята стара обушарница в Цермат и посреща посетителите на Музея на планинарската обувка с усмивка. Той е Ото Бургенер, трето поколение обущар и легенда за всички любители на катеренето в Швейцария. Когато говори за своя занаят, очите му светят. „Правя планински обувки от 75 години“, казва Ото и показва чифтовете, които е изработвал през миналия век.

Подметката, тази хлъзгава тема


Добрата подметка може да спаси живот в планината и Ото Бургенер знае това много добре. Най-добрата обувка за лед? Ото има перфектното ноу хау как да я изработи. Неслучайно легендарният планинарски водач Урлих Индербинен, който почина наскоро на 104 години, предпочиташе единствено обувките на фамилия Бургенер.

Ако се загледате внимателно в обувките-експонати в музея под Матерхорн, ще видите, че в подметките им има малки светли участъци. „Това са дървени вложки, които се наричат Тубла и държат слоевете в подметката заедно“, казва майсторът.


Обувките с шипове

Планинарските обувки с метални шипове били направени през 1939 година – Ото Бургенер знае това добре и си спомня и появата на Vibram подметките.
„Винаги сме се стремели да следваме последните тенденции“, казва той, спомняйки си миналия век. Ото даже споделя, че планинарските водачи в Цермат били доста скептично настроени към гумените подметки и Vibram технологията. И това е нормално, защото в планината сигурността винаги е на първо място, а подхлъзването може да значи смърт. Това e, което хората в Цермат знаят още от времето на първия инцидент по пътя към Матерхорн.


Ето защо Ото признава, че се отнася много сериозно към работата си.
"През миналия век ние правехме различен вид обувки за водачите в Цермат и тези в Шамони. В Шамони теренът е по-каменист и те имаха нужда от друг вид подметки. Е, ние ги правехме специално за тях“, казва Ото.


Снимка на стария Алоис Бургенер от края на 19 век.

Обувките, които спасяват живот

Те спасяват десетки животи. Това са обувките на фамилията Бургенер – така известна в Цермат и до наши дни. Първият чифт бил изработен от Алоис Бургенер през далечната 1879 г. Това се случило няколко години след първото изкачване на Матерхорн през 1865г.

Дестинацията била толкова популярна (всъщност швейцарците са създатели и на първата в света рекламна стратегия за промотиране на планински курорт), че туристи от цял свят пристигали в малкото село в полите на Алпите, за да се качат до Матерхорн. А инцидентите не били рядкост.


Старите обущари в Цермат знаят най-добре колко е важна добрата подметка в планината.

Днес в музея могат да се видят и обувки на загинали вследствие на подхлъзване легендарни планинари. Можете да видите и стария начин на правене на обувки за планина, да се докоснете до инструментите и материалите, с които някога фамилията на Бургенер е изработвала най-добрите обувки.

И ако има някакъв извод, който всеки планинар може да си направи след този разказ за остри върхове, майсторство и качество, той е, че добрите обувки в планината са изключително важни.


През изминалия сезон имах възможността да тествам няколко чифта LOWA и да се запозная с технологията на производство на тези обувки.
Изключително удобни са, произвеждат се наистина по страхотна технология и предлагат качество и отлична подметка. (Вижте още за изработката на обувките на LOWA тук).


В момента в Sportdepot има страхотна селекция обувки за планина и без значение кой точно модел ще изберете, не забравяйте, че те могат да спасят живота ви. Неслучайно старите планински водачи казват: Гледайте на обувките като на инвестиция в здрави кости и сигурност, а не като на разход. Май имат причина да дават този съвет, нали?

(в материала има продуктово позициониране)