Ева Лъчезарова

Спортът е най-краткият път към самочувствието, менталното разтоварване и перфектната форма. Точно затова ще си говорим в този блог.

Най-забавното отслабване: Скачане на въже!

12 октомври 2017 | 12:20
видяна 2609
коментари 0

Спомняте ли си колко безгрижни се чувствахте, когато бяхте деца и скачахте на въже и ластик. Тогава дните и забавленията бяха безкрайни и винаги бяхте изпълнени с енергия, нали?

В търсене на варианти за забавни упражнения, които можем да правим у дома, се сетихме именно за скачането на въже и за тези незабравими дни, които бихме искали често да си припомняме.

Скачането на въже тренира повечето от мускулите на ръцете, краката и торса, тоест таргетира всички проблемни зони за нас дамите наведнъж. Този вид кардио тренировка води до загубата на мазнини, подобрява функциите на вестибуларния апарат и редуцира стреса. Освен това за 10-минутна тренировка можете да изгорите 135 калории. Какъв по-хубав начин да започнете деня си? Ако имате малко дете, можете да си направите чудесна и много забавна тренировка заедно. 

Ето и няколко важни правила за скачане на въже, които е добре да имате предвид:

- Регулирайте дължината на въжето, преди да започнете, много е важно при настъпване с крак и изпъване на въжето, дръжките да достигат не по-високо от гърдите.

- Приберете лактите до тялото и въртете само китките си.

- Скачайте на пръсти, на не повече от 3-4 сантиметра от пода.

- Подберете добри спортни обувки, които да осигуряват поддръжка на ходилото и не скачайте върху меки повърхности като трева и килим, за да избегнете контузии. Ако сте у дома заложете на постелка или паркет, а ако сте навън изберете гумирано покритие, като това на стадионите и тенис кортовете.

- Препоръчително е да загреете, преди да започнете да скачате на въже. Ако сте у дома, бихте могли да направите стандартно загряване, а ако сте навън е достатъчно да походите 10 минути с по-забързан темп.

Ако сте начинаещи в скачането на въже, ви предлагаме една 30-дневна програма, с която то отново ще се превърне в детска игра:Ето и нашите предложения за въжета:

Можете да заложите на цветно въже за скачане, което ще ви създаде допълнително настроение по време на тренировка:

въже за скачане

Ако пък искате да се съсредоточите върху скачането и да не се разсейвате с броене, можете да заложите на електронно въже за скачане:

електронно въже за скачане

За маратонки се спряхме на този изключително лек и удобен модел на Reebok, с който можете и да тичате:

Маратонки Reebok


Комбинирайте ги със спортен сутиен Reebok, тениска за тренировка и удобен клин: