Автор
Роси Кацарова

Най-ефективните кардио упражнения

Градусите навън са все още ниски, но аз не губя надежда, че скоро ще се покачат и с нетърпение очаквам заветния момент, когато зимата ще напусне нашите ширини.

Вярвам, че не само аз, но и вие трепетно очаквате пристигането на пролетта и лятото, но за да ги посрещнем подобаващо, облечени в тесни дънки и ефирни роклички, трябва да се разделим с няколкото килограма, стоящи си за спомен от гощавките покрай коледните празници.

А какъв по-ефикасен начин за отслабване от доброто и изпитано през годините кардио. Това обаче звучи прекалено общо, съгласна съм, затова ви предлагам топ три кардио упражнения за горене на мазнини.

Интервално бягане

Метеорологичните условия не са особено предразполагащи за тичане навън, но това не означава, че трябва да се лишите от плюсовете на този спорт. За да се възползвате от чудото, наречено кардио и през зимата, е вариант да си вземете пътека за бягане, велоергометър или кростренажор, особено сега, когато месец февруари в Sport Depot е посветен на този вид активност и се предлагат уреди с намаление до 40%.

А за да имате наистина впечатляващи резултати, ви съветвам да заложите не просто на бягане, а на интервално кардио.

То редува интервал с висока интензивност с такъв с по-малка, предоставящ възможност за възстановяване. Този тип аеробна активност най-ефективно повишава горенето на мазнини и чрез него изразходвате впечатляващите 1000 калории за един час.

Първоначално може да започнете, редувайки 30 секунди спринт с максимална скорост с 3 минути ходене, а след време да преминете на варианта 1 минута бягане със средна скорост и 2 минути ходене.



Скачане на въже

Това също е вид високоинтервална тренировка, но тук аеробното натоварване е съчетано с такова, извайващо мускулатурата. Този вид физическа активност е много натоварваща и хаби средно по 100 калории само за десет минути.

Важно е обаче преди да започнете да скачате да сте загрели добре, а също така да не прибягвате до крайности и да се отдавате на сесии от по 30-40 минути, освен ако не сте добре подготвени физически.

Бърпи

Това е многоставно упражнение, което активира и напряга множество мускули в тялото. Освен това то също представлява перфектна смесица от аеробно с анаеробно натоварване или иначе казано - не само топи мазнини, заради кардио същността си, но и стяга, и извайва мускулите.

А как да изпълните самото упражнение? Лесно е! Приклекнете, слагайки дланите си на пода пред вас, една идея по-широко от раменете. Без да променяте позицията на горната част на тялото си, отскочете назад. Трябва да се приземите на пръсти в позиция, наподобяваща планк. След като сте застанали така, направете лицева опора. Отново без да изменяте горната част на тялото върнете краката до изходното положение – приклекнали с длани на пода. Подскочете нагоре, с ръце вдигнати над главата.

***

Несъмнено на което и упражнение да заложите, за да се насладите напълно на тренировката и за да се почувствате приятно тонизирани, трябва да сте с подходящо облекло - удобен екип, дали от клин и тениска или от потник и ангуг, е въпрос на личен избор. Важното е сетът да е комфоретен и да не ограничава движенията ви.

(в материала има продуктово позициониране)