Автор
Ева Лъчезарова

Магията, наречена ''планк'' или как лесно и бързо да тренираме цялото тяло

„Планкът“ е едно наистина лесно за изпълнение упражнение, което може да доведе до неочаквана промяна в тялото ви. Най-хубавото в него е, че то напряга всички мускулни групи.

„Планкът“ тренира мускулите на седалището, на вътрешната и външната страна на бедрата, абсолютно всички коремни мускули, мускулите на раменете и ръцете – тоест стяга всички целеви зони, които при жените бързо губят тонус и красиви очертания при липса на движение. Или с други думи това лесно упражнение таргетира най-проблемните зони на тялото ни. Звучи изумително, нали?

Не сме свършили дотук, има и още. Освен това „планкът“ едно от малкото упражнения за коремните мускули, които ще ви помогнат да свалите мазнините в долната част на корема. Резултатът ще видите още на втората седмица.

Тъй като упражнението е статично, най-важното е да го правите правилно. При неправилно разпределяне на натоварването „планк“ няма да има търсения ефект.

Ето една кратка формула, с която да започнете да изпълнявате правилно упражнението, дори и да не сте го опитвали досега:

* легнете на пода по корем;
* сгънете ръцете в лактите на 90 градуса и се опрете на лакти;
* изправете краката и се опрете на пръстите на краката.

Тялото трябва да е право като стрела от върха на главата до петите, а лактите да се намират точно под раменете. Фокусирайте натоварването върху коремните мускули.

Упражненията, в които се използва само теглото на самото тяло – а всички вариации на „планк“ са именно такива – са удобни, достатъчно безопасни и ефективни. Удобни са, защото можете да ги правите където и когато пожелаете. Безопасни са, защото натоварването при тях е добре контролирано.



Най-лесният вариант да изпълните "планк" безспорно е у дома. Приготвили сме ви едно лесно "30 дневно предизвикателство с планк", накрая на което ще можете да стоите цели 5 минути в тази позиция. За целта ви е необходима постелка и удобни дрехи за тренировка. Ако обичате да ви бъде по-свободно, заложете на широк панталон в комбинация със спортен сутиен. Ако пък предпочитате клиновете, можете да изберете подходящ такъв и да го комбинирате отново със спортен сутиен, така ще ви бъде удобно и ще можете да следите дали изпълнявате упражнението правилно. След около седмица пък ще можете да следите напредъка си, така че ще бъдете още по-мотивирани.



ROXY Панталон

ROXY Бюстие



ROXY Панталон

ROXY Бюстие



ROXY Потник

ROXY Панталон

(в материала има продуктово позициониране)