Цвета Герчева

Пот, море и сълзи - казват, че солената вода лекува всичко в този живот. Аз обаче не обичам да плача, затова пътувам, обожавам да катеря планини, да намирам позабравени маршрути и да търся емоция във всяка капка пот във фитнес залата. Затова се включвам в този блог - за да ви разкажа за другата страна на спорта - такъв, какъвто можеш да го видиш през ципа на палатката рано сутрин - смел, нестандартен и толкова, толкова приятен!

Магията на Краище - самотната Чудинска планина

11 август 2017 | 18:11
видяна 4476
коментари 0

По склоновете й рядко минават туристи, в селата има едва по 3, 4 човека, а дивите прасета и вълците съвсем закономерно са се превърнали в господари на дивите й пазви. Тя е Чудинската планина - една от най-малко познатите у нас. Съвсем в края на географската карта планината е пресечна точка на три държавни граници - тези на България, Сърбия и Македония. Най-високият й връх се казва Арамлия и е малко по-нисък от 1500 метра.

Китните села в тази част на Кюстендилско са повече от чаровни. Магазини няма отдавна - хлябът и стоките от първа необходимост се возят със стар руски камион, който минава веднъж седмично през населените места. Затова, ако тръгнете натам, носете си всичко необходимо за прехода. Всички, които обичат планината ще се съгласят, че удобната раница е нещо, от което всеки почитатели на красивите гледки и чистия въздух има нужда.

Аз лично залагам на качествена екипировка и добри обувки, защото в дивите планини далеч от цивилизацията те са са изключително важни.

Ако решите да покорите първенеца на магичната Чудинска планина - връх Арамлия (в превод - Разбойника) , трябва да стигнете до село Гурбановци. Можете да запалите колата, а можете да вземете и влака. Посоката е София - Кюстендил, а после трябва да се прехвърлите на пътническия до Гюешево. Слизате на гара Церовица и тръгвате към Гурбановци. На върха има страхотна панорама, а при добро време долу в долината се вижда и Босилеград.

Ниската Чудинска планина е идеален маршрут за ранната есен. С красивите си хълмове и обширни поляни, тя предлага страхотна панорама и чиста природа. Местните се гордеят, че това е едно от малкото кътчета на страната ни, останало незасегнато по никакъв начин от индустриалното замърсяване. Тук предприятия, фабрики или мини никога не е имало. Ето защо дивият край е толкова красив.

Не пропускайте - с гледка към 3 държави - връх Шулеп камък

Един от най-красивите върхове на Чудинската планина е връх Шулеп камък, който е висок малко под 1400 метра. От него се открива панорама към три държавни граници - тази на България, Сърбия и Македония. От село Жеравино до върха са около 3 часа пеша, така че не пропускайте този лек и приятен маршрут. Сложете чифт наистина удобни обувки и се потопете в магията на тази непозната планина. Няма да съжалявате. 

Цвета Герчева

редактор