Автор
Ева Лъчезарова

Кросфитът: Най-прекият път към перфектната фигура

Хората, които практикуват Кросфит, имат специфично излъчване, самочувствие, тренирани тела и много сила. Любопитното е, че по данни на Huffington Post над 10 милиона души по света практикуват този спорт, а 60% от тях са жени. През 2000 г. Грег Гласман и съпругата му Лорън Дженай регистрират CrossFit, Inc. Централата им се намира в Санта Круз, Калифорния – място , където всички са запалени по перфектната физическа форма и шоколадовия загар. След развода на Грег и Лорън, Гласман остава единствен носител на правата за марката. Грег всъщност е бивш гимнастик, който успява да създаде тренировка, която обединява милиони хора по света.

Какво всъщност е Кросфит

Какво обаче представлява Кросфитът – това е изключително интензивна и разнообразна тренировка, която включва в себе си елементи от вдигането на тежести, кардио, гимнастиката и други атлетически дисциплини. Разликата с фитнес тренировките е, че при тях всеки път тренираш определена част от тялото си и често ти доскучават. При кросфитът тренираш цялото си тяло, всеки ден упражненията са различни и не знаеш какви ще бъдат преди да стъпиш в залата. Най-общо Кросфит тренировките включват клекове, подскоци, коремни преси, спринт, вдигане на тежести, вдигане на пудовка, мъртва тяга, катерене по въже и други.

Перфектно тяло само за час

Повечето дами, които тренират кросфит, имат стегнати и масивни тела, но истината е, че в зависимост от желанията си можете да модифицирате тренировките и да влезете във форма изключително бързо. Именно това е направила Джесика Алба през 2012 г., когато родила дъщеричката си Хевън и имала нужда бързо да върне килограмите си. Тогава тя заложила именно на Кросфита и резултатите не закъснели. Други известни дами, които практикуват този спорт са Джесика Бийл, Камерън Диас и Мадона.



Достатъчно е да тренирате Кросфит два или три пъти седмично и да се храните правилно, за да поддържате перфектна фигура. Ако имате нужда бързо да влезете във форма, това е чудесен вариант, защото тренировката е изключително интензивна, а от друга страна продължава само час.

Зала и екипировка

Кросфитът се практикува в специални зали, които на жаргон се наричат „кутии“ и всъщност представляват големи отворени пространства. Обикновено кросфитърите се обединяват в малки общества, които се подкрепят и мотивират и в това се крият част от успехите им. Когато пристигнете в залата, треньорът вече е подготвил комплексът за деня, който обикновено включва загрявка, развитието на някакъв вид умение, тренировка и разтягане.

Хубаво е екипировката ви да бъде подходяща за високоинтензивни тренировки, за да се чувствате удобно и да бъдете още по-мотивирани.

Поради естеството на спорта, от жизнена необходимост е да имате добро сцепление с настилката и да бъдете стабилни. Затова е много важно да изберете специални маратонки, създадени специално за Кросфит. Марката Reebok специализира именно в изработката на екипировка за зарибяващия спорт, а Nano 7 са най-новата генерация маратонки, които запазват естествената си форма и осигурява стабилност. Гъвкавата подметка пък осигурява мобилност и добро сцепление с настилката.


Можете да съчетаете специалните маратонки с готин потник с надпис Crossfit, който можете да носите и в свободното си време, а освен това вече знаете защо на него пише "Калифорния" (намигваме ви).



Комбинирайте го със секси спортен сутиен и готин клин:



Фаворитите ни от колекцията на Reebok са този спортен сутиен и комфортния клин, изработен със Speedwick технология, която отвежда потта далеч от кожата и поддържа тялото хладно и сухо.

Under Armor е друг известен бранд, на който можете да се спрете, ако решите, че Кросфитът е вашият спорт.



Препоръчваме ви тениска в черно с надпис Under, изчистен и много удобен спортен сутиен в черно и клин с надпис Under Armour.

Най-добрият хранителен режим

Повечето кросфитъри следват стриктна палео диета с повече месо, но има и изключения като Крисмъс Абът - е една от най-известните дами в кросфит средите. Тя е невероятно вдъхновение за хиляди жени в Америка. Крисмъс е истинско мъжко момиче. На младини Абът имала проблеми с пиенето, пушела много и водела изключително нездравословен начин на живот. Това се променило в момента, в който заминала като доброволец за Ирак. В американската база тя научила истинското значение на човешкия живот и усилията й се съсредоточили в съвсем друга посока. Щом се върнала в Америка, тя започнала активно да се занимава с кросфит и да преподава, скоро след това отворила свой кросфит център CrossFit Evoke и станала първата жена член на екипажа на пилот на NASCAR. Съвсем наскоро Крисмъс издаде и книга, в която разкрива режима си на хранене. Тя носи името The Badass Life: 30 Amazing Days to a Lifetime of Great Habits — Body, Mind, and Spirit.

„Всяко мое хранене се състои от протеин, добър въглехидрат и малко здравословни мазнини. Да, въглехидрати и мазнини! Балансът между трите макронутриенти отключва производството на хормони, а този механизъм се задейства най-добре, когато те се приемат заедно. Телата ни се нуждаят и от трите макронутриента и когато ги приемате по този начин се чувствате сити и щастливи и дори с приема на по-малки порции се чувствате енергизирани и можете да се фокусирате по-лесно.“ – твърди Абът.

Ето и примерен режим на хранене:

Закуска: две или три яйца (протеини), ябълка (въглехидрат), фъстъчено масло (мазнина)

Обяд: пуешко (протеини) със сладки картофи (въглехидрат) и сметана (мазнина)

Вечеря: Пиле или риба на грил (протеини), ориз от карфиол и гриловани зеленчуци (въглехидрат), гуакамоле (мазнина)

Джесика Алба и Крисъс Абът са истинско вдъхновение, така че сме убедени, че сме успели да ви мотивираме. Ще се видим в залата!

(в материала има продуктово позициониране)