Когато чуете плуване, сигурно в съзнанието ви изникват асоциации с море и жарко юлско слънце. И макар тази утопична реалност да е още далеч, ви съветвам - въоръжете се с бански, джапанки, плувни очила и шапка и се отправете към някой закрит басейн.

Казвам го, защото плуването е най-лесният и бърз, несъмнено и приятен, начин да се сдобиете с фигурата на мечтите си.

Плуването изисква повече енергия от карането на ски и планинския туризъм взети заедно, разкри скорошно проучване на Бостънския университет. Като специалистите са категорични, че това е едно от най-натоварващите физически занимания, което ангажира абсолютно цялото тяло и извайва както дупето и краката, така и корема, ръцете и гърба.



А с кой стил точно колко калории се хабят, може да видите в следващите редове:

Плуването по гръб, по време на което ръцете загребват последователно покрай тялото, а краката са изпънати и се движат нагоре и надолу, хаби между 600 и 820 калории за час.

Стилът бруст е друг вариант, който ще ви помогне не само да се разнообразите и тонизирате, но и ще ви доближи до фигурата на мечтите ви. При плуването в стил бруст отново се натоварва цялото тяло, но акцентът е предимно върху раменете и краката. А калориите, с които можете да се сбогувате за един час благодарение на бруста, варират между 900 и 1100.



Един от най-популярните за развлечение и тренировка стилове – кроул, е сред първенците по разход на енергия. След един час плуване кроул вие ще сте се разделили с впечатляващите 1200 калории.

Бътерфлай, известен още като „делфин”, е най-трудният стил за начинаещи и състезатели, но е най-подходящ за намаляване на излишно тегло. Причината е, че при него се натоварват еднакво четирите основни групи мускули – крака, корем, гръб и ръце, а за един час се изгарят до 1300 калории.



За да бъде обаче плуването приятно занимание, трябва да следвате някои основни правила. Не яжте поне един час преди да влезете във водата, а след края на тренировката не посягайте веднага към чинията. Плуването е много динамичен спорт, който изморява цялото тяло и е нормално след него да изпитвате силен глад, но не яжте веднага. Кръвта е все още съсредоточена в мускулите ви и храната, която приемете, няма да може да се обработи добре, вследствие на което може да почувствате стомашен дискомфорт. За да предотвратите това, дайте на тялото си поне 30-40 минути време след като сте плували и чак тогава се нахранете.

(в материала има продуктово позициониране)