Автор
Мария Николова

Емилиян Кoлевски: Катеренето за мен е начин на живот

За Емилиян Колевски катеренето е начин на живот, страст, която, както при малцина се случва, се е превърнала в негова професия. Той се занимава с катерене от 12 години. Участвал е в много състезания, но напоследък се е фокусирал върху катерене по скали. "Двете неща не вървят ръка за ръка – ако искаш да се състезаваш, трябва да катериш в зала", споделя Емо. Ето какво ни разказва и съветва той в началото на летния сезон, когато топлото време и жаркото слънце палят у нас онази искра, която ни кара да опитаме нещо по-екстремно. И няма от какво да се страхувате. Емо отскоро е баща на 6-годишно бебе и смята да го качи на скала, когато стане на 2. Така че сложете подходящо облекло, грабвайте сака и се запътвайте към залата. Не забравяйте - трябва ви малко по-щур нрав, но преди всичко важно е желанието.

-Емо, как се запали по катеренето?

-Стана съвсем случайно. Там където живеех, направиха стена за катерене. Опитах няколко пъти, запалих се много и малко след това се записах в Националната спортна академия в специалност “Туризъм и алпинизъм“. Впоследствие хобито ми се превърна в моя професия. Катеренето е много хубав спорт, развива цялото тяло, всички мускули участват в него.

-А какво усещане ти носи катеренето?

-Свобода и удовлетворение. Невероятно е усещането, което изпитваш, когато си пробвал и пробвал даден маршрут и накрая го преминеш. Дори някой да има страх, той претръпва, защото е фокусиран върху маршрута и трябва да го преодолее. В един момент катеренето се превръща в начин на живот – днес не мога да си представя да отида някъде на почивка, където няма да имам възможност да се катеря. Самият катерачен трип е много хубаво нещо – срещаш хора, завързваш приятелства.

-Цялото семейство ли участва в това приключение?

-Да, с жена ми всъщност се срещнахме в зала за катерене. Заедно започнахме да ходим на скали, да пътуваме по света. Иначе най-добрият вариант за катерачен трип е 4-6 души, за да могат да катерят по двойки.

-Имаш ли любимо място за катерене?


-В България имам много любими места, те са ми на сърце, защото си си вкъщи и е най-удобно. Иначе съм пътувал много – в САЩ много ми хареса. Миналата година бях и в Южна Африка.



-Кои са най-популярните места за катерене в България?

-Враца е може би най-популярното място, защото предлага на едно място няколко неща – спортно катерене, традиционно катерене, там има и 500 м стена, най-високата в България. Подходящи са и Лакатнишките скали, пещера Проходна, има места и в Рила.

-А къде бе най-голямото предизвикателство за теб?

-Преди две години бях във Венецуела – пак по работа, за един филм. Мисля, че там бе най-голямото предизвикателство. Практикувахме Adventure катерене – много интересно и екзотично.

-Напоследък има огромен интерес особено сред малките към този спорт. Обучаваш ли малки деца и на каква възраст е подходящо да започнат да се занимават с катерене?

-Да, обучавам деца, но не водя големи групи, само индивидуални занимания. Иначе наистина има голям интерес към този вид спорт. През последните 5 години катеренето много се разви в България, изградени бяха много зали - правят се и състезания, на едно от тях имаше над 100 участници деца. Когато говорим за по-малките, мисля, че някъде след 5-годишна възраст могат да започнат да се занимават – тогава вече са по-ориентирани, имат по-добра координация.

-А твоето детенце кога смяташ да го качиш на скала?

-Като проходи, когато има повече ориентация, на около 2 (смее се).



-Опасен спорт ли е катеренето?


-Спортното катерене и катеренето в зала не е опасно. В зала дори е 100 % безопасно – има разбира се рискове, но те биха се случили по твоя вина – там няма как да ти се скъса въжето или седалката.

-Има ли възраст за катеренето? Може ли да започнем на 33 години например?


-Да, разбира се. Напоследък, както казахме, има голям интерес. Аз имам много ученици на тези години от IT сферата - идват в обедната почивка на катерене за час и половина.

-Трябва ли голяма инвестиция за този спорт?

-Зависи. Ако катериш само в зала, е един нормален спорт, нискобюджетен като цяло, защото в сградата използваш всички съоръжения – въжета, седалки. Най-големият разход са еспадрилите за катерене, като трябва да се има предвид, че те издържат около 3 месеца. Ако искаш да практикуваш катерене навън, ти трябва цялата екипировка – въжета, карабинери, седалка, примки. Катеренето не е от най-евтините спортове, но не може да се сравнява с тенис на корт например.

-Удачно ли е директно да се катериш на скала?

-Не. Първо задължително трябва да се започне със занимания в зала. Именно в зала се научаваш как да се връзваш, как да се осигуряваш, как да се използва екипировката. Чак след това идва придвижване по скалата. Не е препоръчително да излезеш веднага навън да катериш, но все пак ако го направиш, трябва да е си с много опитен човек.

-За тези, които сега се запътват към залата, с какво трябва да са подготвени?

-За зала – само едни еспадрили за катерене, торбичка за магнезий, за да не се потят ръцете. В залата може да се наеме седалка и въжета.

(в материала има продуктово позициониране)