Автор
Woman.bg

За съдбата на децата булки и кои са тайните майки

Представяме ви Тереза Качиндамото – дамата, която смята за свой най-важен дълг да победи в борбата срещу детските бракове и да върне невръстните деца, където им е мястото – в училище. И с много труд го постига. През 2017 г. Тереза успява да анулира 200 съюза в област Дедза, Малави. За времето, в което работи по каузата - вече 14 години, тя е спасила общо 2 600 невръстни булки и им помага финансово да завършат образованието си.

Всяка година 15 милиона момичета по света стават съпруги на непълнолетна възраст, а в Малави тази традиция е най-често срещана.
Голяма част от младите булки встъпват в принудителен брак преди 15-ия си рожден ден. Ранните женитби и отглеждането на потомство в толкова крехка възраст възпрепятстват образованието на младите в Малави и този проблем се изостря все повече. Тереза е твърдо решена да се заеме с проблема, колкото и трудности да среща по пътя си. Тя не приема извинения и компромиси, а постоянно помага на младите момичета да учат и да работят. Управлявайки близо 1 милион души Качиндамото разполага със силата да се пребори срещу детските бракове. Тя уволнява всички свои подчинени, които са против забраната за сключването на съюз с непълнолетни и изгражда голяма мрежа от жени информатори, известни още като „тайните майки“. Чрез тях тя е сигурна, че се спазват правилата, наложени от нея.

Съвсем наскоро Тереза постигна поредната си победа, като разведе 16-годишната Капито, която е омъжена от цели три години, а вече има и дете. Нейната спасителка Качиндамото успява да я направи свободна жена и й казва: „От днес ти си разведена и се връщаш в класната стая“.

View post on Instagram
 

Но какво е довело до този толкова шокиращо ранен брак?

16-годишното момиче израства в многодетно семейство, а родителите й не можели да осигуряват прехрана за всички. Ето защо един ден, когато Капито била едва на 12 г., майка й й казала: „Не мога да те изхранвам повече, трябва да си намериш мъж и да се ожените“. В Малави е традиция малки момиченца да сключват брак с по-големи от тях момчета, за да облекчават финансово родителите си. Такъв е случаят и с Капито, която става съпруга на 18-годишно момче. Той от своя страна се изнася в собствено жилище и си търси жена, която да му помага вкъщи. И така 13-годишната Капито се омъжва по задължение, а съпругът й получава домашна помощница в нейно лице. Три години по-късно те вече имат и дете, но изпитват големи материални затруднения.

Тереза научава за Капито чрез една от своите „тайни майки“ и поема трудната задача да помогне на младото момиче и да й осигури по-светло бъдеще. Дълго време роднините на Капито крият, че тя е омъжена, което още повече събужда гнева на Тереза. Тя е убедена, че докато народът не обърне сериозно внимание на образованието, животът няма да се подобри. Според официални данни 46% от момичетата в Малави напускат училище, преди да завършат заради бременност. Капито, вече разведена и свободна, е по-щастлива от всякога и споделя, че няма търпение да се върне отново в училище и да е сред приятелите си.

Качиндамото постига забележителни успехи, но е притеснена, заради това че в някои части на света хората все още са твърдо убедени, че момичетата са готови да правят секс и да раждат, преди да са навършили 18 г. Въпреки че борбата е трудна обаче, тя е решена да застане срещу закостенялото мислене на тази част от човечеството.

Четете още: 11 правила за щастлив живот

View post on Instagram