Неслучайно е казано, че сексът удължава живота, защото той лекува, пази от стрес, поддържа сърцето здраво и освобождава ендорфини, които ни правят по-щастливи. Какво обаче би се случило, ако изведнъж спрем да правим секс? Преди да дадем отговорите на този въпрос, нека отбележим, че статистиката сочи, че 45% от жените в западните страни могат да се похвалят с редовен полов живот. При други 30% сексът е периодичен, а при останалите той или липсва, или се случва крайно рядко.

Понижение на имунитета

Според изследвания имунитетът на хората, които водят редовен полов живот, е с 33% по-висок. Ето защо редовните интимни ласки са препоръчителни, за да бъдете здрави и в кондиция.

Нивото на стрес се повишава

Сексът спомага за повишаване на изработката на серотонин, известен повече като хормон на щастието. Ако нямате интимни забавления, то неговото количество би намаляло. Учени от Великобритания са доказали, че след секс хората се справят със стресовите ситуации много по-добре.

Проблеми с възбудата

Редките полови сношения могат да повлияят и на еректилната дисфункция на мъжете. Проблемите с ерекцията са твърде вероятни, а също така и преждевременната еякулация.

Дори и сънищата се променят

В периода на полово въздържание на хората често им се присънват сънища от сексуален характер. След като не води сексуален живот в реалността, защото организмът да не се опита да компенсира насън? Разбира се, сънищата са само слабо ехо от истинското преживяване, но е по-добре от нищо.

Намалява либидото

Естествената реакция на организма в периода на затишие е такава. В резултат от продължително полово въздържание се понижава и сексуалното желание. Защо да се терзае и без това измъченият организъм, ако така или иначе не получава секс?

Риск от развитие на рак на простатата

Изследване, проведено от Американската урологична асоциация, доказало, че колкото по-дълго е прекъсването в сексуалната активност на мъжете, толкова по-голям е шансът от развитие на простатит или рак на простатата.

Гинекологични заболявания

Лекарите уверяват, че здравето на жената се уврежда от липсата на секс както от физиологическа, така и от психологическа гледна точка. Смята се, че на една полово зряла жена е необходим от 2 до 5 пъти секс седмично. Следствие от продължително въздържание може да бъде застой на кръвта в областта на малкия таз, което заплашва с развитие на аднексити и мастопатия.

Жените стават избухливи и раздразнителни и не само

Жената става избухлива, раздразнителна, без повод може да повиши глас или да се ядоса, или обратно – да се разплаче. Липсата на секс се отразява и върху външността. Кожата и косата започват да се увреждат по-бързо, появяват се първите признаци на стареене.