Автор
Woman.bg

Учените заключиха: Правенето на селфи е психическо заболяване!

Всички имаме поне един приятел, чийто профил в Instagram и Facebook изобилства от селфита. Всъщност този вид снимки са дотолкова характерни за реалността, в която живеем, че вече са започнали дори да ни изглеждат като нормално явление.

Истината обаче е, че според психолозите те далеч не са толкова безобидни, колкото ги възприемаме и могат да имат доста негативно влияние върху менталното ни здраве.

Постоянното желание за правене и качване на селфита из социалните мрежи си е съвсем реално психическо заболяване, разкрива изследване на Американската психиатрична организация. Това е вид обсесивно разстройство, което от организацията назовават с термина Selfitis.

Скорошно изследване на двама британски психолози задълбава в конкретното психологическо състояние и разграничава три степени на менталното заболяване.

Посредством проучване, в което са взели участие 400 студенти от Индия, са разграничени три степени на обсесивност.

Първата е гранична и попадащите в нея все още не могат да бъдат определени като сериозно страдащи от психическото заболяване. Това са личности, които се самоснимат поне три пъти на ден, но не качват кадрите в социалните мрежи. Втората група включва снимащи се по три пъти на ден, които обаче споделят кадрите в Instagram или Facebook профилите си. Третата – се състои от така наречените хронични случаи. Това са хора, които качват в интернет пространството средно по шест селфита на ден.

Желанието за качване на селфита в социалните мрежи е пряко свързано с нуждата от одобрение, влияе се от нивото на самочувствие и е инструмент, който човек несъзнателно използва, за да се сближи с определен кръг от хора, показва още проучването.



Изводите, до които достигат британските учени, както и мнението, че правенето и качването на селфита си е вид психическо заболяване, обаче не са приети от всички медици.

"Не съществува такова нещо като Selfitis и не може просто така да се измислят заболявания", категоричен е Марк Сатлър, говорител на Кралския колеж по психиатрия.

"Погрешно е да се обобщава с една единствена дума цял низ от сложни и различни по същността си модели на човешко поведение. Това е опасно", допълва той.

Независимо дали правенето на селфи е официално психическо заболяване или не, е факт, че това е една от маниите на модерния човек, която отдавна е нещо повече от безобидно увлечение. Припомняме ви, че през последните години редица хора загубиха живота си именно в опит да си направят селфи достатъчно ефектно, че да спечели одобрението и възхищението на онлайн приятелите им.

Само преди броени месеци лондончани бяха шокирани от новината за тяхна съгражданка починала, падайки от прозорец, докато се опитва да си направи селфи.

Неотдавна рускиня влезе в новините с поредната опасна снимка за социалните мрежи. За да събере харесвания в Instagram, 23-годишната красавица Виктория Одинцова, известна като "най-хубавото нещо в Русия след водката", "полетя" от небостъргач в Дубай, който е най-високият в света. Красавицата увисна от сградата без предпазни въжета, а единствено държана за ръка от рус красавец.

Само миг невнимание и красивата брюнетка можеше да остане в историята като част от криминалната хроника на Обединените арабски емирства – факт, който накара хилядите фенове в социалната мрежа да се запитат "Струва ли си рискът за няколко лайка в Instagram?".

View post on Instagram
 

Оказва се, че само за една година повече хора са загинали, докато са се опитвали да си направят селфи, отколкото от нападения от акули.

Преди време 19-годишен младеж от американския град Хюстън се простреля смъртоносно при опит да си направи селфи с пистолет. 66-годишен японски турист пък почина, след като падна по стълби в опит да си направи селфи в Тадж Махал.

Жителка на Мисисипи пък беше намушкана от бизон, докато се опитвала да си направи селфи с животното в Националния парк Йелоустоун. По нелеп начин загуби живота си и 18-годишна румънка. Тя загина, ударена от 27 000 волта, докато си правеше селфи на покрива на влак.

Модата на екстремните селфита не подмина и родината ни. От месеци насам разтревожени родители алармират, че тийнейджъри в София се снимат на всевъзможни опасни локации, само за да съберат няколко лайка повече.