Автор
Антония Михайлова

Топ 7 на най-странните коледни традиции по света

Броени дни остават до настъпването на най-светлия семеен празник – Рождество Христово. С наближаването му целият християнски свят тръпне в очакване на празничната трапеза, около която ще се наредят всички членове на фамилията. Независимо от общата вяра обаче, всяка страна или кътче по света се отличава със свои собствени традиции и ритуали, предопределени най-вече от историята и културата на всеки един отделен народ. Някои от тях обаче са толкова странни и дори нелепи, че със сигурност ще ви изумят. Нека да ги видим:

Сърбия

Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем?“ И хоп, ето че децата най-неочаквано получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват татковците. Уви, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

Нова Гвинея

Племената в Нова Гвинея пък си разменят бебе, което символизира Младенеца и го наричат Детето на мира. Племето-осиновител на новороденото е длъжно да полага всички необходими грижи за него. Ако то евентуално умре, то това се счита за разваляне на мирните отношения между хората, които са го дарили и онези, които са го отглеждали.

Венецуела

В столицата Каракас през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби на с обувки, а с ... ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията. Невероятно, нали?

Финландия

Празнуването на Коледа за северния народ не започва със сядане около празнична трапеза, както в повечето страни, а… с престой в сауната. Това е древна финландска традиция, която е толкова популярна, че на население от 5 млн. души се падат 1,5 млн. сауни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.

Япония

Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Португалия

В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича "консода" и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Чехия

На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените девойки застават с гръб към входната врата и хвърлят обувка през рамо. С този ритуал необвързаните момичета правят прогноза на любовния си живот през предстоящата година. Ако обувката падне и пръстите сочат вратата, то жената ще сключи брак през следващите 12 месеца.