Автор
Цвета Герчева

Топ 5 на храните, които не пречат на никоя диета

Дюкан, Аткинс или 90-дневната диета – все популярни хранителни режими, препоръчващи в различните си етапи да се откажете от храни като плодовете, шоколада, хляба или месото. Оказва се обаче, че има някои храни, които можете да си позволявате независимо какъв хранителен режим спазвате. Неочаквано сред тях фигурират шоколадът, говеждото месо и кашкавалът. Според съвременните проучвания в областта на храненето те са полезни, засищат организма и не спомагат наднорменото тегло.

Кашкавал – не е ли много мазен

Кашкавалът отсъства от повечето диети поради факта, че съдържа много мазнини. Оказва се обаче, че традиционното българско жълто сирене не е чак толкова калорично и е добър източник на белтъчини. За да го употребяваме, без да вредим на фигурата си, то може да се комбинира с ябълка – така организмът ще получи всичко, от което се нуждае.



Супата е само за обяд

Повечето диети препоръчват консумирането на супа само на обяд. Специалистите обаче са категорични, че за полезната супа няма ограничения – може да се консумира както за закуска, така и за вечеря. Сварените манджички не вредят на фигурата, защото организма ги усвоява много по-бързо от пържолите например, въпреки, че вторите често се считат за “особено диетични” ( според Дюкан). Богатите зеленчукови супи са превъзходна съставна част от основното хранене, но могат да се употребяват и когато ви се иска просто да похапнете. Ако искате да се погрижите за талията си особено внимание трябва да обърнете на пилешките, зеленчуковите бульони и на доматените супи.



От черния шоколад се пълнее

След като преди няколко години диетолозите обявиха черния шоколад за особено полезен, напоследък се появиха и такива, които прокламират идеята, че каквото изкушение е “особено вредно”, защото съдържа много мазнини, които се лепели като магнити за талията ни. Разбира се. Това не е вярно, категорични са от американската асоциация по здравословно хранене. Лекарите зад океана препоръчват да се консумират най-малко по 4 парченца черен шоколад дневно. Според тях това не може да повлияе пагубно на теглото. Известно е, че натуралния шоколад съдържа полезните за сърдечно-съдовата система манган и флавоноиди, които притежават ясно изразено антиоксидантно действие. Той влияе позитивно и върху работата на мозъка, но трябва да се употребява внимателно и с мярка, за да не навреди на талията.

Телешкото пълно с хормони

Телешкото месо е сред най-полезните за човешкия организъм, най-малкото поради факта, че организмът на тревопасните крави не може да бъде замърсен кой-знае колко с антибиотици, хормони или пък радиация, просто защото не поема тези вредни съставки, а ги изхвърля директно през храносмилателния тракт на животните. За разлика от телетата, прасета и пилетата имат способността да поемат антибиотиците и да ги преработват. Именно затова много диетолози съветват да не утоляваме глада си с колосални количества пилешки пържоли, а да заложим на телешкото месце. Говеждото съдържа белтъчини и много минерали, сред които и желязо. Освен това то не е мазно. Главното правило е да се комбинира не с макарони или картофи, а с други зеленчуци.

Нарът и физалисът не са ли калории

Ако сте на диета и се чудите дали е позволено да закусите обилно с няколко банана и после две три праскови и резен пъпеш – отговорът е ясен- не е разрешено. Повечето плодове са почти толкова калории, колкото и месото и хляба, така, че трябва много внимателно да подбирате как да си набавите витамини, без те да се превърнат в няколко излишни килограма. Според лекарите плодовете, които винаги можете да си позволите, независимо дали сте на диета или просто спазвате пречистващ режим са нарът и физалисът. Червеният зърнест плод e определян като борец номер едно със свободните радикали, а освен това има много приятен вкус.

Физализът, който пък е роднина на известните ни домати може да се добавя към салати или да се яде отделно. От него варят и сладко, което е особено полезно и диетично.