Дори и големите и прочути корпорации, марки и издателства понякога допускат грешки в своите рекламни кампании и в оформянето на предлаганата продукция. Някои такива „гафове“ вдигат шум и в резултат на това носят на авторите си още повече внимание и доходи, но други биват осъдени от обществото и разклащат реномето на компаниите. Водещото модно списание Vogue през историята си неведнъж е публикувало броеве с провокационни корици, негативната реакция на които сякаш е можела да бъде предвидена от редакторите. Но черният PR също е PR. Случайните и „неслучайните“ грешки на кориците на прочутото издание ще видите в тази наша класация.

№ 10. Vogue US, 2017

2017 г., целият свят е за боди-позитивизма, почти всички холивудски звезди и водещи топ-модели са пуснали в инстаграм-профилите си свои натюр-снимки с хаштагове #nomakeup и #nofilter, списанията публикуват на своите страници снимки на хубавици, които не крият целулита си… И изведнъж Vogue бива обвинен в прекомерна злоупотреба с Фотошоп. При това поради доста смешна причина – на читателите им се сторило, че ръката на една от моделките (Джиджи Хадид) е твърде дълга!

№ 9. Vogue Italia, 2017

За октомврийския брой от тази година, посветен на темата „Красота извън времето“, италианският Vogue избрал 73-годишен модел за корицата – Лорън Хатън. Този явен протест срещу възрастовата дискриминация в модата допаднал на аудиторията, но, колкото и да е изненадващо това, се намерили и хора, които да кажат, че моделите трябва да са млади и свежи, а възрастната дама на корицата стои „тъжно“.

№ 8. Vogue Italia, 2017


И отново италианската версия на списанието попада „под обстрела“ на негативните коментари и гнева на моралистите – целуващите се момчета на корицата на броя предизвикаха истински скандал! Редакцията веднага беше обвинена в пропаганда на хомосексуализма.

№ 7. Vogue Arabia, 2017


Ноемврийският брой на арабския Vogue също предизвика бурни протести – защото на корицата беше изложена снимка на креативния директор на Moschino Джеръми Скот, направена от фотографа Тери Ричардсън (който наскоро беше обвинен в сексуален тормоз). Да сложиш на корицата снимка от скандален фотограф си е истински риск!

№ 6. Vogue Paris, 2016


Въпреки че голите тела вече не шокират никого, корицата на френския Vogue със снимка на голата Джиджи Хадид беше определена като „провокационна“ и „скандална“. Трябва обаче да отбележим, че супермоделката не е съвсем гола – тя носи стилни обувки и модерни масивни бижута.

№ 5. Vogue US, 2014


Този път редакцията беше обвинена, че е сложила на корицата на модното списание снимка на скандално известна участничка в телевизионно шоу, а не на стилна икона. Което не е толкова далеч от истината…

№ 4. Vogue Hommes Paris, 2012


Тази „скандална корица“ пък беше оценена от читателите с развинтена фантазия като пропаганда на домашното насилие.

№ 3. Vogue Hommes Japan, 2011


Малцина помнят това, но преди скандалната си „месна“ рокля певицата показа и „месно“ бикини – на корицата на японската версия на най-престижното модно списание на планетата! Лейди Гага и нейния „гол чар“.

№ 2. Vogue US, 2008


Първият тъмнокож мъж на корицата на Vogue. Нищо осъдително, даже напротив – истински пробив и положителна тенденция! Баскетболистът Леброн Джеймс и Жизел Бундхен.

№ 1. Vogue Paris, 1988


Скандалната корица с Наоми Кембъл. Не само защото френското издание за пръв път публикува на корицата си тъмнокожа манекенка, но и защото това е било постигнато с ултиматум от Ив Сен Лоран: „Или ще е Наоми, или няма да има реклама на модната ми къща на страниците на списанието“.