Автор
Woman.bg

Родители-социопати – какво да правят децата?

Кого си представяте, когато чуете термина „социопат“? Декстър? Изборът е очевиден, но сред нас има и доста по-незабележими представители на тази категория. Има ги във всяка компания, всяко училище, всяка общност. Те не приличат на серийни убийци, много е вероятно никога да не са нарушавали закона. Това доколко са опасни не е очевидно – но не трябва да се подценява.

Вашият съсед, брат, майка ви или баща ви могат да се окажат социопати. С идеален маникюр, чудесна работа и навик да жертва за благотворителност поне 10 % от всяка своя заплата. Този човек може да бъде привлекателен за околните, да им се струва мил, грижовен и състрадателен, винаги готов да изслуша и разбере другия. Но той е различен от повечето от нас. Често това се забелязва само от близките му, например децата. Но да забележиш нещо не означава да го разбереш. Децата усещат, че нещо не е наред, но не осъзнават къде е проблемът.

А проблемът може да се изрази с една дума – съвест.
Социопатите не изпитват чувство за вина като обикновените хора. Те могат да извършат ужасни постъпки и няма да си платят за тях с вътрешен дискомфорт.

Емпатията също е „чужда дума“ за тях. Чувствата на другите хора нямат значение за социопатите, те не са способни да усетят чуждите преживявания. Те като цяло не чувстват като нас, „операционната им система“ сякаш работи по други закони – а в основата на тези закони стои по правило потребността да контролират околните.

Ако социопатът смята, че сте под негов контрол, той дори може да започне да изпитва към вас подобие на топли чувства. Но ако му се стори, че се измъквате от влиянието му, ви очаква цялото му презрение, което той даже няма да се опита да скрие. Когато манипулациите не сработят, той преминава към заплахи, а ако и това не свърши работа, започва да разработва план за отмъщение. Липсата на съвест позволява на този човек да използва всякакви методи, за да постигне целта си. Социопатите не си спестяват грубите думи, редовно се опитват да обърнат ситуацията наопаки, преиначават чуждите думи и обвиняват околните за всички възникнали трудности.

3 признака на родителите-социопати


1. Те постоянно причиняват емоционална болка на близките си, включително и на децата. Често това изглежда, сякаш го правят нарочно.

2. Причинявайки болка на друг, те се правят, все едно нищо не е станало. При това очакват или изискват жертвата да се държи така, сякаш всичко е наред.

3. Те изопачават събитията и изказванията на други хора, за да не поемат отговорност. Манипулират околните, за да постигнат целите си.

Да осъзнаеш, че баща ти или майка ти е социопат, е трудно, болезнено и плашещо. Дори нарцистичните родители ни плашат, но социопатите са много по-голям кошмар.

Повечето деца се опитват да намерят обяснение за поведението на родителите си и проявяват поразителна изобретателност в тази сфера. Порасналите деца на такива родители се стараят да убедят себе си, че всичко не е чак толкова зле:

„Той/тя просто е невротичен/невротична“.
„Всъщност нямаше това предвид“.
„Това е някакъв проблем в мозъка, чисто на физиологично ниво“.
„Той/тя твърде много се тревожи за мен, не може да се държи иначе“.
„Имал/имала е много трудно детство“.

Тези самоизмами помагат на детето да преживее ситуацията в текущия момент, но в дългосрочна перспектива опитите да оправдае родителя си могат да му нанесат сериозни щети. Докато порасналото дете убеждава себе си, че баща му или майка му са имали добри намерения, то сякаш прехвърля отговорността за действията им върху себе си, вкарва се все по-дълбоко в неуравновесено състояние, губи вяра в собствените си умозаключения. Възможно е дори да се чувства виновно, че не може да разбере или зарадва родителя си.

Отказвайки да приемем този факт, ние оставаме в уязвимо положение. Социопатът, колкото и да ни е близък, ще продължи да ни манипулира, да лъже и да ни използва за лична изгода, каквато и да е тя.

Какво да правим?


Приемете, че един от вашите близки е социопат и не е способен да чувства нещата като вас. Неговото разбиране за любов е много различно от вашето и от общоприетото.

Разберете, че той няма да действа във ваш интерес. Той ще ви използва. Това звучи ужасно и нечовешко, но колкото по-скоро го проумеете, толкова по-бързо ще можете да изолирате този човек от важните за вас решения.

Престанете да вините себе си. В двойката социопат/дете вината никога не е на детето.

В повечето случаи обаче детето се измъчва, мисли, че не е достатъчно разбиращо или благодарно. Признанието на факта, че един от родителите е социопат, ще смъкне този товар от плещите ви. Правилата, действащи в едни нормални отношения, не са приложими в случая. Вие не сте виновни за нищо.

Автор: Джонис Уеб (Jonice Webb) — психолог, автор на книгата „Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect“.