Автор
Цвета Герчева

Пиза - за наклонените кули и любовта

Много неща в този наш живот изглеждат така, сякаш всеки миг ще се срутят. Връзките ни, любовта, приятелството – все „константи“, които често се оказват стабилни, колкото кулите на пясъчен замък на плажа. Едно обаче е ясно – ако обичаш животът, той ще ти отвърне със същото. И повярвайте ми – щастието често е на един час със самолета от София. А още по-хубавото е, че билетът наистина не е скъп – просто трябва да си го пожелаеш, а после и да го осъществиш.


Не съм от хората, които ще се оставят на депресията в края на зимата и затова бързо решавам да избягам от студената ни столица – стягам минимално количество багаж и хващам полета за Пиза.


Любимата ми Пиза... Само на 10 минути от още по-приятното средновековно градче Лука и на един час с влака от Флоренция - града, известен главно с прочутата си наклонена кула, всъщност предлага куп удоволствия за небцето и не една и две културни забележителности.


Въпреки, че в Пиза декоративните портокали в момента зреят и надникват почти от всеки двор и градинка, смятам да се разходя из старинния град с термос топъл чай – за да прочистя тялото и духа си и да се насладя максимално на емоцията от Италия. Цейлонския чай на Ahmad tea ми е наистина любим - с класически вкус, страхотен аромат и великолепно качество, дългите дъхави листенца на този чай могат да направят магии с настроението ми в хладните дни на зимата.


Мътна и винаги спокойна - река Арно, всъщност е основната "виновница" за разцвета на Пиза. През средните векове тя била толкова пълноводна, че реално свързвала града с Тиренско море. Така приказната Пиза се оказала пристанищен град - държава, който търгувал с цялото Средиземноморие.


Сега градът е перфектното място за кратък гурме уикенд в сърцето на Тоскана, а кухнята на местните ресторантчета не е за пропускане. За нищо на света!
Вечерите в Пиза са спокойни и лишени от тълпите туристи, които често остават в града само през деня. По залез градчето с прочутата си наклонена кула притихва, а във въздуха се носи ухание на хубаво вино, паста и босилек. И ако някога имате възможността да изпратите залеза зад хълмовете на Тоскана, ще разберете защо е толкова важно да обичаш живота. Просто защото винаги е взаимно.