Автор
Люблена Папазова

На бира, наденички и още нещо в Германия

Може да се изненадате, но Германия е втората по посещаемост от туристи страна в Европа след Испания с нейните безкрайни плажове, вкусна храна и страстни танци. И немците обаче имат с какво да привличат пътешествениците и затова всяка година отчита ръст в туризма. Българите също даваме своя принос, като само за 2017 година са регистрирани 471 000 нощувки на нашенци из цяла Германия. Като доказани любители на храната, българите освен културни забележителности посещават и много ресторанти, където опитват прочутите наденички и ги прокарват с бира. Само че немската кухня има още няколко ястия и напитки, които на всяка цена трябва да опитате:


Тестените джобчета пълнени с пържено месо и спанак са типични за Щутгарт. Според легендата джобчетата са откритие на монаси, които по време на пост не са искали да се лишат от любимото месо. Така им хрумнало да скрият забранената храна в джобчета. От там идва и названието „Hergottsb’scheisserle (нещо като: „измамихме господа“).

Вайсвурстът от телешко и свинско месо, овкусен с лук и пресен магданоз е най- известния баварски специалитет. По традиция вурстчетата се консумират в бирариите до 12 ч., в компанията на сладка горчица, бретцел и бира.


Провинция Рейнланд-Пфалц е най-големият производител на вино в Германия. Винената култура тук е на почит. Местни и гости дегустират отбрани вина по време на празниците на виното от средата на август до началото на октомври или във шатата, в които има и щраусови ферми, отворени през лятото за посетители.


В Шлезвиг-Холщайн има 120 вида ръчно произведено сирене. По „Маршрута на сиренето от Шлезвиг-Холщайн“ туристите могат да открият сирена от различен вид и вкус: меко, твърдо, по-малко узряло, узряло, солено, кисело, пикантно, люто, сладко, направени от козе, краве или овче мляко.


„Ebbelwei“ – прочутото ябълково вино се сервира задължително в синя кана, така наречения бембел в местните кръчми. За хапване се предлагат ребърца, лебервурст или кървавица със зеле и селски хляб.

Четете още: Звездите, които изповядват исляма (СНИМКИ)