Автор
Woman.bg

Мит или заблуда - истината за бременната жена

Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена. Съветите от приятелки, роднини и дори понякога специалисти за това какво да очакваме, докато носим нов живот в тялото си, обаче доста често могат да звучат абсурдно и драстично да се разминават с реалността. Много от тях не почиват и на кой знае какво научно обяснение. Тук ви споделяме три от най-големите митове за бременността.

1.Ядете за двама

За разочарование може би на много дами, за растежа на съществото, което носите, не са необходими двойно повече калории. Дори в третия триместър бъдещите майки имат нужда само от 200 калории повече, което всъщност се равнява на едно кравайче. При това специалисти твърдят, че бременните жени могат да следват балансирана диета, която да е съобразена, разбира се, със състоянието им.

2. Болките при менструация изчезват с появата на бебето

Да, до болка познато. Казвали са ни го много пъти по-големи от нас жени. До такава степен сме се наслушали на тази приказка, че дамите, които имат нелеката участ да ги боли ужасно всеки месец в продължение на няколко дни, едва ли не се молят да станат майки, за да се спасят от спазмите.

Този мит бе развенчан през 2006 г., когато екип от Тайван проведе проучване с жени, прехвърлили 40-те години. Изследването показа, че при всички тях болката при менструация намалява с възрастта, въпреки че никоя от тях не е станала майка. Друго изследване, обхванало 3500 души, показа, че раждането на дете наистина може да доведе до облекчаване на болката, но при много малък процент от случаите. При жените, родили със секцио, 51 % продължават да изпитват болка, а при тези, родили естествено, очаквано процентът е по-нисък – 35%. Дължината на бременността също има значение. При майките, родили преждевременно, 77 % продължават да изпитват болка при менструация.

Така че, както виждате, раждането съвсем не решава проблема – при някои късметлийки болките спират, при други не.

3. Не може да летите със самолет

Много авиолинии забраняват на жени в напреднала бременност да летят с техните самолети. И това е не защото пътуването със самолет е опасно за плода или за майката, а по-скоро защото от авиокомпаниите се притесняват да не започне раждане по време на полет.

Като цяло се приема, че летенето със самолет не е опасно за бременни жени. Разбира се, трябва да се вземе под внимание фактът, че бременни жени с високо кръвно, повишен риск от преждевременно раждане или диабет, трябва да се консултират с доктора си, преди да се качат на самолет.